A külföldre utazó magyarok fele nagy kockázatot vállal

nyaralás
Vágólapra másolva!
Bár évente számos elemzés készül az utasbiztosítás fontosságáról, mégis a biztos külföldi nyaralásról gondoskodó utazók száma alig nőtt az elmúlt években. Pedig rengeteg pénzbe kerülhet, ha bajunk esik küldföldön. 
Vágólapra másolva!

A Netrisk.hu felmérése szerint úti céltól függetlenül az utazók csupán fele köt utasbiztosítást, és ennek 16 százaléka csak az utazás napján, az utolsó utáni pillanatban. A bebiztosított utazások növekedése egyenesen arányos a saját szervezésű utak számának emelkedésével, tehát azok, akik utazásukat maguk szervezik, aktívabban kötnek biztosítást.

Népszerű, de téves gondolat, hogy a bankkártyához kapott utasbiztosítások személyre szabott és teljes körű megoldást nyújtanak majd a külföldi családi nyaraláson felmerülő, betegség, baleset, poggyász és lopás kockázatokra.

Az ilyen jellegű sztenderd biztosítási csomagoknál, azok kiállításakor, jó eséllyel sem a szolgáltató, sem a kártyatulajdonos nem tudja, hogy a jövőben pontosan milyen úti célt választ és milyen kockázatokra lesz szüksége.

– válaszolta megkeresésünkre Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. „A bankkártyás utasbiztosítások mellé ráadásul megjelenhetnek olyan egyedi feltételek is, mint például az utazási szándék előre jelzése."

Forrás: Thinkstock

Nem beszélve arról, hogy hiányozhat akár a gépjármű asszisztencia, vagy a magánemberi felelősségbiztosítás is, amely akkor merül fel, ha egy óvatlan pillanatban én okozok kárt másnak. Például motoros vízi sporteszköz használatakor egy saját hibából eredő ütközés akár 10 milliós költség is lehet.

Ugyanez vonatkozik az Európai Unión belül kiváltható Európai Egészségbiztosítási Kártyára is.

Egyáltalán nem úgy működik, mint a magyar társadalombiztosítás.

„Fontos tudni, hogy az Európai Unión belül az E111-es, vagy más néven Európai Egészségbiztosítási Kártyával csak az általános sürgősségi ellátásra vagyunk jogosultak – már aki ezt kiváltja –, és gyakorta itt is 10-20 százalékos önrészt kell fizetni. De ez a tagállamok között elfogadott társadalombiztosítás nem terjed ki például a speciális mentésekre, az elvégzendő, de nem életmentő beavatkozásokra, a hazaszállításra. Ráadásul a turistaközpontokban elérhető orvosi szolgáltatók jelentős része nem állami-, hanem magánszolgáltató, amely a kezelés végén szintén benyújtja nekünk a számlát."– áll a Vienna Life Biztosító 10 dolog, amit az utasbiztosításod fizet helyetted című blogbejegyzésében.

Forrás: Thinkstock

Míg korábban javarészt az alap, sztenderd és prémium biztosítási kategóriák voltak választhatók, ma az utasbiztosítások ajánlatai rendkívül széles skálán mozognak. Egyre több olyan szolgáltatási csomag jelenik meg, amely igencsak megkönnyíti az utolsó pillanatban kapkodó utazó dolgát is.

A tengerparti nyaralás, sport és városlátogatás mellett már Horvátországra és Olaszországra szabott utazásbiztosítási konstrukció is létezik.

– mondta az Origónak Sebestyén László.

Eltérő tehát a fedezetek súlyozása a különböző konstrukcióknál. Míg egy repülős városlátogatásnál a repülőjárathoz kapcsolódó fedezetek a lényegesebbek, addig egy autós tengerparti utazásnál, mint pl. az olasz- és horvátországi csomag, magában foglalja azokat az extrém vízi sportokat, amelyekre egy alapbiztosítás önmagában nem ad kártérítést.

Biztosít továbbá olyan ország specifikus veszélyforrásokat is, mint például sziklás tengerpart, medúzacsípés, vagy a tengeri sün okozta baleseteket. Ebben a két csomagban az orvosi ellátás és gépjármű asszisztencia fedezete is eltérő, tekintve, hogy Olaszország távolabb van.

A Netrisk.hu kimutatása szerint az ügyfelek az általános kockázatok mellett elsősorban az elektronikai eszközök – mobiltelefon, tablet, számítógép – lopásának és sérülésének biztosítását keresik.

A külföldre utazók gyakran nem tudják, hogy pontosan mit is takar utasbiztosításuk, pedig kártérítést nyújthat akár egy koncert, illetve városnéző program lemondására, valamint járatkésés és jogvédelem eshetőségére is. Érdemes tehát időben és áttekintően megkötni utasbiztosításunkat.