Kína 150 milliárd dolláros MI ipart szeretne létrehozni

robot AI mesterséges intelligencia
POMONA, CA - JUNE 06: Team Tartan Rescue's CHIMP (CMU Highly Intelligent Mobile Platform) robot uses a hand-held power tool during the cutting task of the Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) Robotics Challenge at the Fairplex June 6, 2015 in Pomona, California. Built by Carnegie Mellon University-NREC, CHIMP took home a third prize check for $500,000. Organized by DARPA, the Pentagon's science research group, 24 teams from aorund the world are competing for $3.5 million in prize money that will be awarded to the robots that best respond to natural and man-made disasters. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Kína 2030-ig szeretne a mesterséges intelligencia (MI) iparágának a vezetője lenni, ehhez pedig egy háromlépcsős ütemtervet is kiadott az Államtanács, amely körvonalazza a leendő MI-fejlesztéseket a katonaságtól egészen a várostervezésig.
Vágólapra másolva!

– áll a testület által kiadott dokumentum fordításában.

A terv első része 2020-ig tart, és azt javasolja, hogy Kína lépjen előre az MI elmélet és technológia új generációjának kifejlesztésében. Ez főleg néhány eszközön és szoftveren fog megvalósulni, és magába foglalja a szabványok, politikai, valamint etikai fejlesztéseket a mesterséges intelligenciák terén.
A második fázisban – ami 2025-ig tart –

kínai szakértők nagy áttörést várnak a MI technológiájában és alkalmazásában, ami ipari és gazdasági átalakuláshoz is vezet.

Az utolsó fázisban, vagyis 2030-ig Kína válik a MI ipar vezetőjévé, ami ekkorra már egy ezer milliárd jüanos iparág lesz.

Forrás: AFP/Chip Somodevilla

Kína terve szerint a mesterséges intelligenciával nem csak okos városokat tervezhetnének, hanem megjelenhetne a haditechnikában is, ami viszont komoly aggodalmat kelt a nemzetközi közösségben. Az Egyesült Államokat nyugtalanítja leginkább a fejlesztés, derült ki egy Pentagon-jelentésből.

A mesterséges intelligencia már jelen van napjainkban is, de meg fogja határozni a jövőnket: felváltja a raktári dolgozókat robotokkal. Már most vezető nélküli autókat tesztel több technológiai vállalat is, valamint a jövő orvosait helyettesítő számítógépek is részét képezik a mesteséges intelligencia felhasználásának.

Kínai a világ számos technológiai nagyvállalata, mint például az online viszonteladói portál, az Alibaba vagy a kínai keresőportál, a Baidu, amelyek már egyértelműen saját MI fejlesztésükre koncentrálnak. Például a Baidu kutatólabort hozott létre a Szilícium-völgyben, és a vezető nélküli autókban rejlő lehetőségeket keresi. Eközben az Alibaba az MI felhasználását tervezi a vásárlás és az egészségügy területén is.

Elon Musk, a Tesla és SpaceX alapítója Forrás: Tesla

De vannak azért veszélyek is. A kutatók és iparági vezetők szerint is figyelembe kell venni a társadalom egészére gyakorolt hatást is. Például a Tesla vezér, Elon Musk arra figyelmeztet, hogy az MI általánossá válása közelebb hozhatja az egyetemleges alapjövedelem politikájának elfogadását.

Ugyanakkor a fekete lyukak kutatásáról híres Stephen Hawking a mesterséges intelligencia esetleges nem várt fejlődését, vagy ellenséges viselkedését sem tartja kizártnak, és ahhoz, hogy ez elkerülhető legyen, szigorú ellenőrzés alatt kell tartani.

Már Kína top technológiai vezetői is megkongatták a vészharangot.

Azonban a jelentés kitér arra, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztéseknél nagyon oda kell figyelni a lehetséges kockázatokra is.

Jack Ma, az Alibaba online kereskedőház vezérigazgatója Forrás: AFP/Str

Az Alibaba elnöke, Jack Ma arra figyelmeztet, hogy a közelmúltban a társadalom már komoly változásokon ment át, köszönhetően az internet és az új technológiák elterjedésének, amelyek eltérően hatottak a gazdaság különböző területeire, és ez nem mindig volt fájdalommentes.