Mikrocsipet ültetnek a dolgozókba Amerikában

implant chip
Metabolic monitoring implant Reportage at the Polytechnic school in Lausanne (Switzerland), in the integrated systems lab. The lab is developing an implantable system allowing human metabolism to be monitored. The implant has 5 biosensors, which measure the density of various molecules, a temperature sensor and a PH sensor. It transmits real time data via Bluetooth. Researchers can select the molecules they wish to detect on each separate biosensor (eg. Glucose or cholesterol). The implant is positioned according to the pathology to be monitored. AMELIE-BENOIST / BSIP
Vágólapra másolva!
Megvan az első olyan cég az Egyesült Államokban, amely bevállalta, hogy mikrocsipet ültet az alkalmazottak bőre alá. A rizsszem nagyságú eszközzel lehet majd ajtókat nyitni, fizetni, fénymásolni és belépni a számítógépbe. Az igazgató szerint éveken belül ez teljesen normális lesz az egész világon.
Vágólapra másolva!

Egy wisconsini cég meglepő megoldással állt elő, miután kitalálta, hogy rizsszem méretű mikrocsipeket ültet a dolgozók kezébe.

A Three Square Market ennek a lépésnek köszönhetően az első vállalat lesz az Egyesült Államokban, amely ilyen eszközt használ, noha

a technológia alkalmazását már 2004-ben lehetővé tették a törvények.

A vállalat 50 alkalmazottjának fog ingyen beültetni mikrocsipet augusztus 1-jén, sőt a cég vezére és annak családtagjai is kapnak a modern kütyüből.

A 300 dolláros eszközt egy tűvel szúrják be a hüvelykujj és a mutatóujj közötti területre.

A mikrocsip helyettesíti az alkalmazottak belépőkártyáját, ezzel lehet az ajtókat nyitni, de lehet vele a cég büféjében fizetni, fénymásolni és a számítógépbe is a mikrocsip segítségével lehet majd belépni.

Illusztráció Forrás: AFP/BSIP/Amelie-Benoist

Azoknak sem kell aggódniuk, akik úgy gondolják, hogy a világ így közelebb kerül a Nagy Testvér-féle jövőképhez, ugyanis a technológia teljesen biztonságos, és nem alkalmas arra, hogy nyomon kövessék vele az embereket – írja a CNBC.

A mikrocsip hullámait, amely rádiófrekvenciás személyazonosítóként (RFID) működik, csak 6 inches (nagyjából 15 centiméteres) távolságból lehet érzékelni.

A technológia a mobiltelefonos fizetési rendszer analógiájára épül.

Todd Westby, a vállalat vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az alkalmazottak magánszféráját nem fogja sérteni a mikrocsip használata, és minden adatot titkosítás véd.

Ez a technológia a mindennapok szabványává fog válni, lehetővé téve útlevélként, a közösségi közlekedésben és mindenféle vásárlásban való felhasználását - írja The Verge.

Nem a Three Square Market az egyetlen a világon, amely így használja a chipeket,

a svéd BioHax 150 alkalmazottnak ültetett már be ilyen eszközt,

de más európai vállalatok is éltek már ezzel a lehetőséggel.

Arra egyelőre nincs válasz, hogy mi történik, ha egy alkalmazott felmond, vagy éppen kirúgják. Leszerelésekor kioperálják és visszaveszik tőle a csipet, vagy csak törlik róla az adatokat, de a munkavállalónál marad élete végéig.