Az Oroszország elleni amerikai szankciók ellen tiltakozik az Unió

északi áramlat, balti, gázvezeték
Az Északi Áramlat gázvezeték az egyik legjelentősebb energetikai együttműködés
Vágólapra másolva!
Washington súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen, amiért az valószínűsíthetően beleavatkozott a tavalyi amerikai választásokba. Ezzel azonban olyan hátrány érheti az Unió energiaügyeit, amelyet Brüsszel sem hagyhat szó nélkül.
Vágólapra másolva!

Az oroszok elleni amerikai szankciók miatt sérülhetnek az uniós érdekek és energetikai pozíciók – ez derül a Financial Times-ból. Brüsszel attól tart, hogy a nagy európai energetikai vállalatok járhatnak pórul az amerikaiak Moszkva elleni izmozásával. Az Unióban úgy vélik, hogy még a Balti-tenger alatt létesített orosz-német gázvezeték működtetésére is kihatással lehet, ha az USA visszavág a tavalyi választások befolyásolása miatt az oroszoknak.

Ha kell, jogi akadályokat állítanak

Brüsszel már az amerikai kormánnyal egyeztet a kérdésben. Azt szeretnék elérni, hogy az amerikai fél adjon biztosítékot arra, hogy a tervezett intézkedések nem fogják az EU érdekeit sérteni. Ellenkező esetben az Európai Unió jogrendszerének segítségével kaszálják el azok alkalmazását az Unión belül, de a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) is megtennék a szükséges ellenlépéseket.

Brüsszel attól tart: Washington szankciói komoly, uniós szintű károkat okoznának, elsősorban az energetikai szektornak.

Az Északi Áramlat gázvezeték az egyik legjelentősebb energetikai együttműködés Forrás: NordStream

Egyszerre szankcionálnák az oroszokat két másik renitenssel

Az amerikai törvényhozásban még szombaton jutottak egyezségre arról a törvényjavaslatról, mely Oroszország mellett Iránt és Észak-Koreát is büntetőintézkedésekkel sújtaná. Brüsszel szerint nem jó ötlet „válogatás nélküli" szankciókat bevezetni más országok ellen. Az Unió álláspontja az, hogy ezeknek nem várt és

súlyos, más természetű következményei is lehetnek.

Egyelőre nem tudni, a Fehér Házban hogyan fogadják a brüsszeli tiltakozást, és hogy változtat-e az uniós csatabárd kiásása az amerikai állásponton.