Pozitívan látja az IMF a világgazdaság növekedését

Vágólapra másolva!
Az IMF szerint világgazdaság növekedésére tartós marad, közben pedig javította a kínai és az euróövezeti GDP bővülésére vonatkozó előrejelzésén.
Vágólapra másolva!

Az IMF hétfőn közzétett frissített jelentésében azt írja, hogy a globális

GDP az idén 3,5 százalékkal,

jövőre pedig 3,6 százalékkal emelkedik.

A valutaalap ugyanakkor pozitívan ítéli meg az euróövezet, Kína és Japán növekedési kilátásait, az

USA-val és Nagy-Britanniával kapcsolatban pesszimistább

lett.

A frissített előrejelzés szerint a kínai gazdaság idén 6,7 százalékkal, jövőre pedig 6,4 százalékkal bővül, mert a pekingi kormány magas szinten tartja a közületi beruházásokat. Az IMF ugyanakkor rámutat, hogy a növekedés második fél évben lelassul, mert a hatóságok gátat akarnak vetni a hitelkihelyezés és a nem teljesítő hitelállomány emelkedésének.

A korábban jelzettnél

gyorsabbnak ígérkezik az eurózóna növekedése

is, mert a belső kereslet erőteljesebb, mint amit áprilisban vártak. Az eurózóna gazdasági teljesítménye az idén 1,9 százalékkal, jövőre pedig 1,7 százalékkal bővül.

A személyi fogyasztás, az export és a beruházások első fél évi növekedése azt vetíti előre, hogy Japán bruttó hazai terméke az idén 1,3 százalékkal emelkedik. A valutaalap ugyanakkor változatlanul hagyta a jövő évi növekedésre vonatkozó 0,6 százalékos előrejelzést.

Borúsabban ítéli meg viszont az IMF az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kilátásait. Szerintük az amerikai gazdaság növekedési üteme 2017-ben és 2018-ban csak 2,1 százalék lesz az áprilisban előrevetített 2,3 százalékkal, illetve 2,5 százalékkal szemben, mert késik a Trump-adminisztráció által beharangozott költségvetési expanzió.

Az IMF figyelmeztet: rövid távon stabilak ugyan a növekedési impulzusok, középtávon azonban

kockázatok terhelik a fejlődést.

Javítja a rövid távú kilátásokat, hogy az eurózónában a vártnál erősebb és tartósabb lehet a ciklikus fellendülés, és csökkentek a politikai kockázatok is. A globális gazdaságban azonban távolabb tekintve rizikót jelent, hogy a növekvő politikai bizonytalanság piaci korrekciókat idézhet elő, ami gyengíti a bizalmat és a növekedést. A monetáris politika több fejlett gazdaságban, mindenekelőtt az Egyesült Államokban "normalizálódik", és ennek következtében a vártnál gyorsabban szigorodhatnak a globális pénzügyi feltételek.