Vágólapra másolva!
Júliusban történelmi csúcsot ért el a GKI konjunktúraindexe, a felmérések több mint húszéves története során még soha nem volt olyan magasan, mint most júliusban - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.. Az EU támogatásával végzett vizsgálat szerint a fogyasztói várakozások viszont kissé romlottak júniushoz képest, bár így is határozott derűlátást tükröznek.
Vágólapra másolva!

A felmérés szerint a konjunktúraindex a júniusi 3,2 pontról 4,2 pontra nőtt, a szintén csúcsot elért üzleti bizalmi index 9,5 pontról 11,3 pontra emelkedett, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 14,6 pontról mínusz 15,9 pontra romlott júliusban.

Júliusban, az üzleti szférán belül, az ipari és építőipari várakozások is történelmi csúcsukra jutottak, a kereskedelmi és szolgáltató cégek optimizmusa viszont kissé csökkent júniushoz képest, bár továbbra is markáns. Az iparban jobb lett az elmúlt időszak termelésének, a rendelésállománynak - ezen belül az exportrendeléseknek - valamint a készleteknek a megítélése. Egyedül a termelési várakozások gyengültek.

Kedvezőbb várakozások

Az építőiparban júniushoz képest a magas- és a mélyépítő cégek várakozásai egyaránt kedvezőbbé váltak, sokat javult például a rendelésállományról alkotott vélemény. Ugyanakkor az előző háromhavi termelés minősítése érdemben romlott.
A kereskedelmi bizalmi index kis mértékben csökkent, ezzel együtt bennmaradt az elmúlt 3,5 évet jellemző viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció megítélése kissé javult, a készleteké és rendelésállományé viszont valamivel rosszabb lett.
A szolgáltatói bizalmi index némileg csökkent, de így is nagyon magasan van. Az általános üzletmenet megítélése javult, a várható forgalomé romlott.

Munkaerőhiány akadályozza a növekedést

A foglalkoztatási szándék az iparban és az építőiparban erősödött, a kereskedelmi és szolgáltató cégek körében kissé gyengült, s némileg emelkedett a lakosság munkanélküliségtől való félelme is. Ugyanakkor minden ágazatban a munkaerőhiányt találták a növekedést akadályozó legfontosabb tényezőnek. A cégek áremelési szándéka alig változott, a túlnyomó többség változatlan árakra számít, az áremelést várók aránya pedig - az építőipar kivételével - csak kissé haladja meg az árcsökkentésre számítókét. A fogyasztók inflációs várakozása viszont kissé erősödött. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban kedvezőbb lett, a fogyasztók körében azonban kissé kedvezőtlenebb.

A GKI fogyasztói bizalmi index júliusban a júniusi enyhe emelkedést követően májusi szintjére csökkent. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét valamivel rosszabbnak érezte, mint júniusban, várható megtakarítási képességének megítélése nem változott.