Nigéria és Líbia nem tartja be az olajegyezményt

olajkutatás, olaj, olajkút
[Oilfield pumpjack, Canada] A pumpjack at an oil drilling site at sunset.
Vágólapra másolva!
Oroszország tovább erősíti együttműködését Szaúd-Arábiával, és együtt próbálják megakadályozni, hogy tovább csökkenjenek az olajárak. Egy váratlan szaúdi bejelentéssel úgy tűnik ez átmenetileg sikerülhet is.
Vágólapra másolva!

Nigériának és Líbiának csatlakoznia kellene az Opec-egyezményhez, és az orosz elképzelésekhez – melyek elsődleges célja a tagországok kőolaj-kitermelés politikájának koordinálása –, hogy stabilizálják a kereskedelmet - mondta az orosz energiaügyi miniszter.

Oroszország, Szaúd-Arábia és az Opec tagjai tavaly év végén megállapodtak a termelés csökkentésében,

annak érdekében, hogy 50 dollár körül stabilizálják az olaj árát a piacon. De a megállapodás hatása szűnni látszik az elmúlt hónapokban, mert az egyezmény megkötésekor Líbia és Nigéria még mentesült a mennyiségi korláttól a kitermelési zavarok miatt, illetve közben az Egyesült Államokban is fellendült a palaolaj kitermelés.

– nyilatkozta Novak a Financial Times-nak, mielőtt egy másik Opec energetikaügyi miniszterrel találkozott volna Szentpéterváron.

Forrás: AFP/Haidar Mohammed Ali

„Hisszük, hogy ha Líbia és Nigéria stabilizálja kitermelését, úgy a jövőben sokkal kisebb lesz a kilengés az olajpiacon" – mondta Novak.

A megjegyzés arra utal, hogy Moszkva rosszallását váltotta ki, amiért a két afrikai ország növelte olajkitermelését, Oroszország most Szaud-Arábián keresztül akar nyomást gyakorolni a két OPEC tagállamra, hogy helyreálljon a termelés.

Novak hozzátette, hogy azok az országok, amelyek elfogadták a termeléscsökkentési megállapodást „nagyon elszántan teljesítik vállalt kötelezettségüket". Bár nem minősül hivatalos Opec-találkozónak, Szentpéterváron összeült a kulcsfontosságú olajtermelő országok hat szakminisztere, hogy elemezzék a termelés-csökkentés hatását és hatékonyságát. Nigéria és Líbia ügye is napirenden van.

Tavaly a megállapodás szerint napi 1,8 millió hordóval fogták vissza a kitermelést, és ez rövid ideig felnyomta az olaj árát. Idén azonban körülbelül 13 százalékot csökkent a nyersolaj, részben azért, mert a két afrikai ország növelte kitermelését, valamint az USA-ban felpörgött a palaolaj kitermelés. A tavalyi megállapodás az Opec tagállamai és partnerei, akár amárciusi lejárat után is hajlandóak meghosszabbítani.

Forrás: AFP/Mint Images

A szentpétervári megbeszélés után a szaúdi olajminiszter, Khalid-al Falih közölte, hogy augusztustól napi 6,6 millió hordóra korlátozza országa az olaj exportját, hogy ezzel segítsen helyreállítani a piaci egyensúlyt – ez napi 1 millió hordóval kevesebb, mint tavaly augusztusban volt. A bejelentésre – az egy hete csökkenő – olajár 53 centtel 48,59 dollárra emelkedett. A szaúdi miniszter hozzátette, hogy Nigéria is kész csatlakozni az egyezményhez, és ezáltal korlátozni olajexportját.