19 milliós bírságot kapott a Porsche Bank

Vágólapra másolva!
Az MNB összesen 19 millió forint bírság megfizetésére és a jogkövető tevékenységgyakorlásra kötelezte a Porsche Bank Hungária Zrt.-t vállalatirányítási, kockázatkezelési, tőkeszámítási, számviteli, adatszolgáltatási és informatikai tevékenységet érintő egyes hiányosságok miatt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank egy átfogó vizsgálatot indított a Porsche Bank Hungária Zrt-nél, ahol hiányosságokat talált bizonyos tevékenységkörökben. Hiányosságok voltak a vállalatirányítási tevékenységben, a hitelkockázat kezelésében, és a fogyasztók túlzott eladósodásának elkerülését célzó adósságfék (JTM) belső szabályozásában és alkalmazásában.

Az utóbbi lehetővé tette a JTM szabályok szerint nem hitelezhető ügyfelek finanszírozását, illetve a megengedettnél magasabb törlesztőrészletek megállapítását is. Ezenfelül további problémát észleltek a tőkekövetelmény-számítás, a számvitel, az adatszolgáltatási gyakorlat és az informatikai biztonság terén is.

A hiányosságok miatt az MNB összesen 19 millió forinttal bírságolta meg a Porsche Bank Zrt-t.

Az MNB felszólította a Porsche Bankot, hogy pótolja a hiányosságokat és feltételül kitűzte, hogy a hiányosságok megszüntetéséről írásos jelentést küldjenek.

A feltárt jogsértések nem veszélyeztetik a bank megbízható működését.

Súlyosbító körülmény volt, hogy a Bank olyan gyakorlatot folytatott, amivel a lakossági eladósodás megelőzését segítő JTM szabályokat akadályozta. Ugyanakkor találtak enyhítő körülményeket is, mégpedig, hogy a hitelintézet a JTM túllépés lehetőségének megszüntetésére azonnali intézkedéseket tett – áll a Porsche Bank Zrt közleményében.