Távoli ügyfél azonosítás és szigorodó szabályok pénzmosás ellen

Finding shopping deals online Smart Phone Beautiful Fashion Text Messaging Women Females Sale City Life Shopaholic Message Young Adult Adult Smiling Laughing Reading Shopping Holding Carrying Customer Fun Beauty Caucasian Ethnicity One Person Communicatio
Attractive woman finding shopping deals online.
Vágólapra másolva!
AZ MNB legújabb rendeletének köszönhetően távolról is azonosíthatja magát az ügyfél a pénzügyi intézményeknél, amennyiben rendelkezik erre alkalmas eszközzel – vagyis amivel lehetséges valós idejű kép- és hangfelvételt készíteni –, ugyanakkor szigorodik az ügyfél-átvilágítási rendszer.
Vágólapra másolva!

2017. június 26-tól módosultak a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról (új Pmt.), valamint a pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról szóló (új Kit.) törvények. Ami megjelent a Magyar Közlöny 2017. évi 119. számában a Magyar Nemzeti Bank jegybanki rendelete a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás megelőzésének – valamennyi pénzügyi intézményre, a bizalmi vagyonkezelőkre és azok ügyfeleire vonatkozó – részletszabályairól. A rendelet előírásai a mai naptól hatályosak.

Forrás: Getty Images/Georgijevic/Georgijevic

Ezentúl lehetséges lesz a pénzügyi intézmények számára, hogy ügyfeleiket online módon, személyes megjelenés nélkül is azonosíthassák, ehhez kapcsolódóan az MNB rendelete meghatározza a technikai, informatikai, biztonsági, személyi, belső szabályozási és képzési feltételeket a kötelező ügyfél-átvilágítás vonatkozásában.

A személyes megjelenés nélkül történő ügyfél-átvilágítás csak olyan elektronikus hírközlő rendszer − például otthoni számítógép vagy okostelefon kamerája és mikrofonja − segítségével történhet meg, amely valós időben (online) képes kép- és hangfelvételt készíteni az ügyfélről és annak személyi azonosító okmányáról, a felvételek visszakereshetők, valamint ellenőrizhető módon tárolhatók (ezekre és a pénzügyi intézmények kezelőinek személyére szigorú biztonsági, adatvédelmi szabályok vonatkoznak) – foglalja össze a Magyar Nemzeti Bank közleménye.

Az átvilágítás során az intézmény ügyintézőjének azonosítania kell majd az ügyfél arcképét az általa bemutatott kártyaformátumú személyi igazolványon vagy jogosítványon található képpel, és ezt össze is kell vetnie az általa hozzáférhető nyilvántartással.

A pénzügyi intézmény az azonosítás során e-mailen vagy sms-ben azonosító kódot küld az ügyfélnek, akinek azt az ügyfél-átvilágítás befejezéséig elektronikusan vissza kell juttatnia számára.

Az új törvény szerint 2019. június 26-ig a pénzügyi intézményeknek valamennyi olyan szerződéses ügyfelét újból azonosítania kell, akik személyi okmányának másolatával az intézmény nem rendelkezik. A jogszabály szerint az olyan pénzügyi szerződéseknél – tipikusan például a banki „alvó számláknál" – is kötelező az ügyféllel történő újbóli kapcsolatfelvétel (és addig az ügyfél nem is kezdeményezhet újból tranzakciókat), amelyek terhére az ügyfél legalább 2 éve nem adott megbízásokat, vagy nem történt művelet azokon.

Változik a pénzmosás elleni törvény is, ugyanis az MNB rendelet szerint a jövőben a pénzügyi intézmény kijelölt vezetőjének közvetlen döntése alapján köthető szerződés vagy hagyható jóvá ügylet egyes, pénzmosás szempontjából nagyobb kockázatú ügyfelekkel.

Ebbe a körbe tartozhatnak például a havi 50 millió forintnál nagyobb készpénzforgalmat jelző vagy egyszeri tranzakcióként ennyit készpénzben befizetni akaró ügyfelek.

Megerősített pénzmosási ügyfél-átvilágításra számíthatnak többek között a kiemelt közszereplőnek minősülők, valamint azon ügyfelek, amelyek átvilágítására 10 millió forint feletti pénzváltás miatt került sor. A megerősített eljárás alá eső ügyfelek esetében a 10 millió forint feletti készpénzbefizetés, vagy pénzváltás esetén a szolgáltatók – egyebek mellett – kötelesek lesznek beszerezni a pénzügyi eszközök forrására vonatkozó információkat is.