Betiltják a szexista reklámokat Nagy-Britanniában

Fiona Carter, az AT&T márkavezetője
NEW YORK, NY - APRIL 18: Fiona Carter attends AT&T & Tribeca's celebratory launch of Untold Stories: An Inclusive Film Program at Thalassa on April 18, 2017 in New York City. Rob Kim/Getty Images for Tribeca Film Festival/AT&T /AFP
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyság 2018-tól megtiltja a szexista reklámokat, amelyek nemi sztereotípiákkal mind a nőkre, mind a férfiakra negatív hatással vannak. A kezdeményezés egyenes következménye a múlt havi cannes-i Lions reklámfesztiválnak, ahol világmárkák az ENSZ Nemek Egyenlőségével és a Nők Felemelkedésével Foglalkozó Szervezetével (ENSZ Nők) összefogva kívánnak leszámolni a nemi sztereotípiákkal.
Vágólapra másolva!

A héten jelentette be az angol Reklám Szabványügyi Hatóság (ASA), hogy megtiltja a nemi sztereotípiákat mutató hirdetéseket 2018-tól, és közzétette jelentését, amiben taglalja, hogy a szexista hirdetések visszaszorítására van szükség.

Vagyis az olyan hirdetések, ahol a nők rendet tesznek és takarítanak, a férfiak pedig nem tudják felelőséggel kezelni a szülői létet vagy tisztán tartani az otthonukat, többé nem közölhetők.

ENSZ Nők Forrás: Getty Images for UN WOMEN FOR PE/2016 Getty Images/Noam Galai

„Keményebb határvonalra van szükség azon hirdetésekben, amelyek sztereotipikus nemi szerepeket vagy jellemzőket hordoznak, vagy pont hogy kifigurázzák a nemi szerepekbe bele nem illőket, mivel ezek potenciálisan károkat okozhatnak" – tartalmazza a nyilatkozat.

Az ASA a 2016-os projektjében hat kategóriát azonosított a szexizmusra és a nemi sztereotípiákra nézve: testkép, jellemzők, tárgyiasítás, nemi szerepek, szexualizáció, és gúnyolódás azon, aki nem illik bele a férfi vagy női sztereotípiába.

A jelentés kitér rá, hogy a nőkkel szembeni nemi sztereotípiák nem csak a reklámokat, hanem a társadalom egészét áthatják. De a férfi sztereotípiák is ugyanolyan negatív hatással vannak a férfiakra és fiúkra. Például

a férfiakra kivetített előítélet szerint fizikailag erősnek kell lenniük, érzelemmentesnek, és a családon belüli kenyérkeresőnek,

azonban ezek összekapcsolódnak depresszióval és akár öngyilkossággal is.

Az ASA megbízta a GfK kutatóit, hogy készítsenek tanulmányt a férfiakat és nőket ábrázoló reklámokból, különös tekintettel az olyan márkákra, mint a Calvin Klein, Top Shop, AT&T, vagy a KFC. A létrehozott fókuszcsoport 157 tagból állt, és valamennyi korosztály képviseltette magát, a tagokkal pedig személyes interjú készült.

A kutatás megállapította, hogy már a 13-14 évesek gyerekek is tudatában vannak a nemi sztereotípiáknak és korlátozásoknak,

és többek között befolyásolják is őket. A tizenéves lány, amikor egy sportruházati reklámot látott megjegyezte: „Dühös vagyok, mert garantálom, hogy az emberek nem fognak így kinézni, mint a poszteren, és

de nem tudok, és ettől rosszul érzem magam."

az AT&T telekommunikációs vállalat márkavezetője, Fiona Carter Forrás: AFP/2017 Getty Images/Rob Kim

Az ASA lépése olyan hirdetői kezdeményezéseket követ, mint a közelmúltban indított „Unstereotype Alliance" – vagyis szövetség a sztereotípiák ellen –, mely az ENSZ Nők valamint nemzetközi nagyvállalatok közötti átfogó együttműködés, ami többek között magában foglalja a Facebookot, a Mattelt, az Unilevert, és a Johnson & Johnsont.

Az AT&T telekommunikációs vállalat márkavezetője, Fiona Carter – aki aktív feministának tartja magát – beszélt a vállalati felelősségről a sztereotípiák felszámolásában, miután áttekintette a 2015-ös hirdetési szerepválogatásokat, ahol a szereplők kevesebb, mint 50 százaléka volt nő, és egyáltalán nem volt szöveges szerepük, és míg a vezető beosztásokba fehér férfiak kerültek, nők és színes bőrűek csak másodvonalbeli pozícióban jelentek meg.

– nyilatkozta Carter a múlt havi cannes-i Lions reklámfesztiválon.

Az Unilever 2016-ban végzett kutatást, ami a különböző vállalatok hirdetéseit tekintette át. Az összesítésből kiderült, hogy

a hirdetések mindössze 3 százaléka mutatta vezető beosztásban a nőket, 2 százalék intelligensnek, és csupán 1 százalékban volt humorérzékük.

Az AT&T bevezette az ANA Nemek közötti egyenlőség mérését (vagyis a GEM pontszámot), hogy tesztelje saját reklámjait, mielőtt használnák őket, és megállapította, hogy a magasabb eredményt produkáló hirdetések a fogyasztókat márkahűségesebb magatartásra ösztönzik – nyilatkozta Carter a reklámfesztiválon.

Az új szabályozást a brit reklámszabályozó testület (CAP) még az év vége előtt összeállítja, így 2018-ban már hatályba léphet, és ezután lesz lehetősége az ASA-nak a végrehajtásra.