Nagyon kapósak lettek az állampapírjaink

MNB pénzverde pénz forint pénzverdéjének sajtóbejárása Pénzkészítés Pénz Pénznyomtatás Magyar Nemzeti Bank Bankjegy
Magyar Nemzeti Bank, új bankjegy. 2017.02.28.
Vágólapra másolva!
Évek óta nem voltak ilyen kapósak a kelet-közép-európai államkötvények, mint most. Az uniós átlagnál gyorsabb gazdasági növekedés és a kordában tartott infláció miatt újraéledt a régió iránti bizalom. A magyar állampapírhozamok már csak 2,5 százalékponttal maradnak el a holtbiztosnak tartott német kötvényekétől. A csökkenő kamatok miatt sokkal olcsóbb az államadósságunk finanszírozása.
Vágólapra másolva!

Egyre több bank és befektetési alap ajánlja a magyar és a régiós államkötvényeket a külföldi befektetőknek, erről közölt elemzést a Bloomberg hírügynökség.

Többek között a Morgan Stanley, a Credit Agricole, az Allianz Global Investors Gmbh. és a Blackrock befektetési alap is szívesen vásárol a kelet-közép-európai állampapírokból,

mert így négyszer magasabb hozamot lehet elérni a német államkötvényekhez képest.

A bizalom visszatérte alapvetően két tényezőhöz köthető. Az egyik Mario Draghinak, az Európai Központi Bank elnökének két héttel ezelőtt elhangzott nyilatkozata, mely alapján egyre többen az euróövezet gazdaságélénkítő programjának közelebbi kifutását jósolják. Ez erősítette az euró árfolyamát és növelte az euróövezeti államkötvényeinek hozamát, ám ezek még így is jelentősen elmaradnak a régiónk kötvényeinek hozamától.

A magyar GDP-növekedés 4,1 százalékos volt az első negyedévben. Forrás: KSH

Másrészt a Bloomberg összeállítása kiemeli, hogy

régiónk gazdaságainak megítélése javult, a gazdasági alapok erősödnek, az euróövezetnél gyorsabb a GDP-növekedés (2,85 százalék átlagosan), kordában tartott az infláció, és 1999 óta nem látott szintre csökkent a munkanélküliség.

Emellett jók a külkereskedelmi mérlegadatok, és csökken az államadósság - emeli ki a gazdasági hírportál.

Magyarországon az első negyedéves gazdasági növekedés meghaladta a négy százalékot, az infláció pedig 1,9 százalék volt júniusban. A magyar és a német tízéves állampapírhozamok között ma már csak 2,5 százalékpont a különbség, ami arra utal, hogy

a hosszú távú befektetők körében egyre népszerűbbek a kötvényeink.

Az Államadósság-kezelő Központ legfrissebb adatai szerint a tízéves kötvényeink után már csak 3,08 százalék a kamatfelár, a német tízéves kötvények után pedig 0,6 százalék.

Az elemzés kiemeli, hogy az erősödő euró is húzza magával a gyorsan növekvő kelet-közép-európai térséget.