Veszélyes ingatlanbuborék hajtja a kínai növekedést

Kína jüan yuan deviza
--FILE--A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknote at a bank in Huaibei city, east China's Anhui province, 11 August 2015. China has started a payment system for cross-border yuan transactions, part of the nation's plan to bolster the currency's global usage and win reserve status from the International Monetary Fund. The People's Bank of China on Thursday (8 October 2015) initiated the first phase of the China International Payment System, which provides clearing and settlement services, it said in a statement on its website. Some 19 lenders including Industrial & Commercial Bank of China Ltd. and HSBC Holdings Plc's subsidiary in China are directly participating, the PBOC said. China wants to make the yuan more "freely usable" in global trade and finance to support its bid to be included in the IMF's Special Drawing Rights basket along with the dollar, euro, yen and pound. The yuan overtook the yen to become the world's fourth most-used global payments currency in August, shrugging off a surprise devaluation that month.
Vágólapra másolva!
A második negyedéves kínai gazdasági növekedés felülmúlta a kormány előre meghatározott célját. Miközben zajlik a világ második legnagyobb gazdaságának szerkezeti átalakítása, az ingatlanpiac váratlan ereje erősen megtolta a GDP-növekedést.
Vágólapra másolva!

Ahogy Kína 6,9 százalékos GDP-növekedést produkált az idei második negyedévben, az ország gazdasága jó úton halad, hogy 2010 óta elérje az első év/év növekedést. Tavaly ugyanis 6,7 százalékos volt a kínai gazdaság erősödése. A friss szám ráadásul meghaladta a márciusban kijelölt „nagyjából 6,5 százalékos" célt – írja a Financial Times.

A kínai növekedés azonban az egész feltörekvő piaci térségnek jót jelent, különösen a nyersanyag exportőröknek. Ráadásul az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed fokozatos kamatemelése szintén támogató környezetet jelent a feltörekvő piaci növekedéseknek – mondja a PNC Bank közgazdásza.

Súlyos kockázatok

Középtávon azonban Kína növekvő adósságállománya, illetve a feldolgozóipar túlzott kapacitása kockázatokat jelenthet a gazdaság egészére nézve. De talán még ennél is fontosabb, hogy az első féléves teljesítményben igen fontos szerepe volt az erős ingatlanpiacnak, ahol számos elemző veszélyes buborékot sejt – különösen a nagyvárosokban.

Az idei erős kezdés után egyes szakértők úgy számoltak, hogy

a kínai növekedés jelentősen lelassulhat, ahogy a kormány szigorít a monetáris politikán, az ingatlanpiac pedig elkezdi elveszíteni a lendületet.

Mindezt figyelembe véve a friss adat igencsak kedvezőnek számít. Az ingatlanpiac enyhülését egyébként elvben támogatná, hogy tavaly az önkormányzatok számos korlátozást vezettek be az ingatlanvásárlás és a jelzáloghitelezés területén.

Kockázatos második félév elé néz Kína Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

Ezzel szemben viszont az ingatlanpiac folytatta az erős növekedést, csökkentve a befejezett lakások készletét, és növelve az építési beruházásokat. Az ingatlanberuházások egyébként 8,5 százalékkal bővültek az idei első félévben az egy évvel korábbi szinthez képest – meghaladva a tavalyi 6,9 százalékos ütemet.

Harc a buborék ellen

A kínai feldolgozóipar erejét jelző gyáripari kibocsátás ezzel párhuzamosan 7,6 százalékkal erősödött éves alapon júniusban. Ez megfelelt a márciusban elért kétéves csúcsnak. A feldolgozóipart jelentősen fűtötte az export meglepő felfutása is.

A kivitel ugyanis 8,5 százalékkal nőtt az első félévben, miután tavaly éves összevetésben 7,7 százalékkal zsugorodott.

A friss bővüléshez nagyban hozzájárul az erős amerikai és európai kereslet is.

Mindazonáltal a közgazdászok a mostani meglepetés ellenére is arra figyelmeztetnek, hogy továbbra is valószínűsíthető a kínai gazdaság lassulása az idei második félévben. Ennek oka, hogy a jegybank jelezte a bankoknak, korlátozzák a jelzáloghitelezést, hogy tovább hűtsék az ingatlanpiacot. Ráadásul az ingatlanberuházások az elmúlt két hónapban annak ellenére is csökkentek, hogy még mindig felülmúlják a tavalyi ütemet.

Továbbra is veszélyes az ingatlanbuborék Forrás: Imaginechina/Weng Lei

Következésképpen egyes elemzők szerint

csak idő kérdése, hogy a kínai vezetés mikor lesz képes hatékonyan csökkenteni az ingatlanbuborékot,

tekintve, hogy lényegében korlátlanul vehet igénybe eszközöket a további felfutás korlátozása érdekében.