Lehet-e ingyen dolgozni?

manager cégvezető cég vezető ügyvezető igazgató general manager
20543704 - happy businessman standing in front of his colleagues in office
Vágólapra másolva!
Egy társas vállalkozás ügyvezetői feladatait többféle adminisztráció mellett lehet elvégezni. Az ügyvezetőt alkalmazhatja a cég főállásban, de akár megbízási szerződéssel is. Utóbbi esetben felmerülhet a kérdés: mennyit lehet fizetni, lehet-e ingyen is dolgozni.
Vágólapra másolva!

Lehet, de ennek komoly feltételei vannak.

Az állampolgárnak rendelkeznie kell valamilyen biztosítotti jogviszonnyal, ez az aktív korú lakosság körében lehet munkaviszony, nappali szakos hallgatói státusz, gyes, gyed időszaka.

Az ügyvezetői igazgatói státusszal is szerezhető ilyen jogviszony.

Ez praktikusan munkaviszonyt jelent, és így az ügyvezető után legalább a minimálbér másfélszereséig meg kell fizetni a közterheket – ennél magasabb összeg után is lehet természetesen.

Munkaviszony helyett lehetőség van megbízási szerződést is kötni,

ez munkajogi szempontból jelent fontos különbséget a munkaviszonyhoz képest.

A megbízási szerződésben szereplő díjazásra nincs előírás, az bármekkora összeg lehet. Akár nulla forint is. Ám nem lehet letudni a kiadásokat ezzel a módszerrel, tehát a főállású ügyvezető igazgatót nem lehet nulla forintért megbízni. Az ingyenmunka csak akkor működik, ha az ügyvezető más módon rendezi a járulékfizetési kötelezettségeit.

Bizonyos feltételekkel lehet ingyen dolgozni 123RF

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha valaki rendelkezik 36 órát meghaladó munkaviszonnyal, akkor köthet olyan megbízási szerződést ügyvezetői feladatok ellátásáról, amelyben külön díjazást nem kap. Ezt azonban rögzíteni kell, külön megállapodást is célszerű kötni.

Jellemzően az ingyenes munka akkor jön szóba, ha az ügyvezetést a társaság egyik tagja végzi.

Első körben ennek azért van értelme, mert a kezdő vállalkozást nem terheli meg jelentős járulékfizetési kötelezettség, a későbbiekben pedig mindezeken túl a tagok osztalékként juthatnak hozzá a cég által termelt nyereséghez.