Nagyon bejött az amerikai palaolajbiznisz

palaolaj palagáz hidraulikus törés Kalifornia Lost Hills Monterey Palamező
Hidraulikus töréssel termelnek ki olajat és gázt a kaliforniai Lost Hillsben a Monterey Palamezőn
Vágólapra másolva!
Megnégyszerezi olajexportját a következő három évben az Egyesült Államok, így az OPEC tagállamok riválisa lehet. A változás egyértelműen a palaolaj-kitermelés és -kivitel felfutásának köszönhető: 2012-höz képest ezen a területen négyszeres növekedést ért el az USA.
Vágólapra másolva!

Hatalmas fejlődés előtt áll az amerikai palaolaj-kitermelés, így a következő három évben megnégyszereződik az amerikai nyersolajexport, és az USA bekerülhet a világ legnagyobb nyesrolajexportőrei közé. A PIRA Energy kutatóintézet előrejelzései és a Nemzetközi Energia Ügynökség adatai szerint az optimizmus megalapozott, mivel

2012-től az amerikai nyersolajkivitel a négyszeresére emelkedett.

Palaolaj-kitermelés Észak-Dakotában. Forrás: AFP/Robyn Beck

Az előrejelzések szerint 2020-ra napi 2,25 millió hordó olajat termelhet exportra az USA, így az OPEC tagállamok komoly vetélytársává válhat, értesült a Financial Times.

A világ legnagyobb nyersolajexportőre Szaúd-Arábia, Oroszország, Irak, Kanada, Kuvait, az Egyesült Arab Emírségek, Irán és Nigéria.

Összehasonlításképp Kuvait tavaly 2,1 millió hordó olajat exportált, Nigéria 1,7 milliót, az USA pedig 520 ezret. Jelenleg a legnagyobb exportőrök között szerepel Angola, Norvégia, Venezuela és Katar is, de tavaly több mint felével esett vissza Nigéria, Angola és az államcsőd szélén álló Venezuela kivitele.

Hidraulikus töréssel termelnek ki olajat és gázt a kaliforniai Lost Hillsben, a Monterey palamezőn. Forrás: AFP/David Mcnew

Az amerikai palaolajkitermelés akkor kapott ismét szárnyra, amikor az olaj ára megközelített a hordónkénti 50 dollárt, olvasható a tanulmányban. A PIRA Energy becslése szerint idén már 9,3 millió hordó nyersolajat termelhet az Egyesült Államok, jövőre pedig minden bizonnyal eléri a tízmilliós határt.

A kutatóintézet szerint az USA ezzel bekerülhet a tíz legnagyobb nyersolajexportőre közé, és mivel nem OPEC-tag, nem vonatkozik rá a kitermelés visszafogásáról szóló megállapodás.

Palaolaj-szállítmány az USA-ból Skóciába. Forrás: AFP/Andy Buchanan

A kivitelt az is segíti, hogy 2015-ben feloldották a nyersolajexport egy részére vonatkozó, 40 évig érvényes tilalmat, így az amerikai olaj új piacokon is megjelenik. Ilyennek számít Európa és Kína.

A helyzet fonákja, hogy az USA a mai napig jelentős mennyiségű olajat importál, tavaly 7,9 millió hordót hozott be naponta.

Az export és az import egymással párhuzamos felfutásának fő oka a nyersolajtípusok eltérő minősége.

A Szaúd-Arábiából érkező olaj minden bizonnyal továbbra is érkezni fog az amerikai finomítókba, ám ezzel párhuzamosan a szaúditól jelentősen különböző minőségű, sokkal könnyebb palaolaj kivitele is gyorsan emelkedik.