Kiderült, ennyi magyar dolgozik Nagy-Britanniában

Horizontal DEMONSTRATION EUROPEAN UNION RALLY DEMONSTRATION AGAINST EUROPEAN FLAG NATIONAL FLAG BIG BEN An EU flag and a Union flag held by a demonstrator is seen with Elizabeth Tower (Big Ben) and the Houses of Parliament as marchers taking part in an an
A Big Ben a négy éven át tartó felújítás előtt a jövő hétfőn szólal meg utoljára.
Vágólapra másolva!
A brit Nemzeti Statisztikai Iroda közzétette legfrissebb felmérését az Egyesült Királyságban dolgozó kelet-európai vendégmunkásokról. Ebből kiderül, hogy messze a legtöbben a lengyelek vannak, de sok érdekesség kiderül a magyarokról is. Sokkal kevesebb magyar él, és dolgozik Nagy-Britanniában, mint amiről eddig hallani lehetett.
Vágólapra másolva!

2004-ben tíz nemzet, köztük Magyarország is csatlakozott az Európai Unióhoz. Ezzel a három balti ország (Lettország, Litvánia, Észtország), a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia), valamint Szlovénia, Málta és Ciprus állampolgárai is

szabadon vállalhattak munkát az EU területén.

A legnépszerűbb külföldi célpontok a munkavállalók körében az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország lettek. Most a brit Nemzeti Statisztikai Iroda (ONS) közölt részletes tanulmányt az országban dolgozó kelet-európai vendégmunkásokról.

Nagy-Britannia népszerű célpont a kelet-európai munkavállalók körében Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A brit Statisztikai Iroda a 2004-ben csatlakozott országokat – kivéve Máltát és Ciprust – elemzi, őket EU8-aknak nevezi.

Az ONS szerint 1,3 millió EU8-as állampolgár lakott az Egyesült Királyság területén 2015-ben,

amelyek közül messze a legmagasabb populációt Lengyelország adta 813 ezer fős becsült létszámmal.

A Nagy-Britanniába vándorlók többsége, összesen 932 ezer ember, 2001 és 2011 között érkezett a szigetországba.

A lengyelek többen vannak, mint a többi nemzet összesen Forrás: Origo, ONS

A felmérésből kiderül az is, hogy az országban tartózkodó EU8-állampolgárok több mint 80 százaléka vállalt valamilyen munkát 2015-ben, ekkor

a kelet-európai munkások tették ki az Egyesült Királyság munkaerőpiacának 3 százalékát.

A legnépszerűbb iparág a kiskereskedelem, illetve a szállodai és éttermi vendéglátás volt, itt dolgozott a kelet-európaiak 28 százaléka.

Két szektor adja a munkahelyek több mint felét Forrás: Origo, ONS

A felmérésből kiderül, hogy a munkások többsége nem magas iskolázottságú,

32 százalékuk alapfokú végzettséggel rendelkezik,

ami háromszor magasabb arány, mint ami Nagy-Britannia teljes lakosságára jellemző (11 százalék).

Érdekesség, hogy az EU8 országokban viszonylag kevés brit állampolgár élt 2015-ben, összesen 14 ezren lehettek. Azonban lényegesen nagyobb a száma azoknak a 15 évnél fiatalabb kelet-európaiaknak, akik ugyan az Egyesült Királyság területén születtek, de már hazakerültek.

Ők 33 ezren voltak két éve.

Magyarországról ennyien érkeztek

A statisztikák szerint 81-82 ezer magyar élt az Egyesült Királyságban átlagosan, 2013 és 2015 között. Közülük a legtöbben a 30-49 év közöttiek, ők 39 200-an vannak, őket követik 28 300-an a 15-29 év közöttiek.

A kelet-európai országok közül a magyaroknak volt legnagyobb arányban munkája, a 16-64 éves csoport 84,3 százaléka dolgozott.

A legnépszerűbb szektor a magyarok körében a vendéglátás és kiskereskedelem volt, itt 27 900 magyar alkalmazott volt. 5200-an pénzügyi területen, 5100-an a feldolgozóiparban, míg 19 800-an egyéb területeken helyezkedtek el.