A drágább, metróközeli lakásokat kedvelik jobban a vevők

felújított metrószerelvény M3 metró metro BKK BKV Tarlós István főpolgármester közlekedés tömegközlekedés
Forgalomba áll az első felújított metrószerelvény az M3-as vonalon. Tarlós István főpolgármester. 2017.03.20.
Vágólapra másolva!
A jó közlekedés mindig is értékadó tényező volt az ingatlanpiacon. A szakértők szerint a metróközeli ingatlanokat sokkal kedvelik a vevők, az ilyen lakások 5-10 százalékkal is többe kerülhetnek.
Vágólapra másolva!

Budapesten több metróvonal esetében is lehet vizsgálni azok ingatlanárakra gyakorolt hatását. Az ingatlanközvetítők szerint valóban megemeli az árakat a metró közelsége, azaz megfigyelhető egy bizonyos százalékos többlet az érintett ingatlanok esetében. Abban ugyanakkor eltérnek a vélemények, hogy egy-egy metróvonal mekkora területen érezteti hatását.

5-10 százalékkal magasabb árak a IX. kerületben

Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője azt mondta, az ingatlanpiaci árak már akkor emelkedni kezdtek a XI. kerületben, amikor a városvezetés bejelentette, hogy a 4-es metró átadására hamarosan sor kerül.

Ez a megállóktól mintegy 5 percnyi gyaloglásra található utcák esetében is megemelte az árakat.

Szerinte az „5 perc” jelöli azt a területet, ami az ingatlanvásárlók szerint metróközelinek nevezhető. Természetesen az öt perc gyaloglás mindenkinek mást jelenthet, attól függően, hogy ki milyen gyorsan halad, ezért talán pontosabb úgy fogalmazni, hogy általában öt keresztutcáig lehet érezni az árnövelő hatást, ami jellemzően egy 500 méteres távolság a szélrózsa minden irányában - mondta Nagy Csaba.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A kétszobás lakások esetében ez 5 és 10 százalékkal magasabb összeget jelent a metróközeli lakásoknál. De például az Allee környékén a 20 százalékot is eléri a különbség a metróközeli ingatlanok javára.

Zuglóban is örök kedvenc a metróközeli ingatlan

Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. kerületi irodájának szakmai vezetője azt mondta, teljes mértékben érezhető, valamint távolságban és árban is meghatározható a 2-es metróvonal hatása a XIV. kerület ingatlanpiacára.

Szerinte a metróközeli lakás „örök favorit” a budapesti ingatlanpiacon.

Az egyetlen dolog, ami el tudja riasztani a vevőket, ha a főútvonalra néz az adott ingatlan. Ha viszont ez nem áll fenn, határozottan értéknövelő, ha a lakás a metrótól mintegy 5-7 perces, vagy maximum 10 perces sétára - azaz legfeljebb 1 kilométeres távolságra – található. A szakértő szerint itt is 5-10 százalékos ártöbbletről van szó.

Újpesten az egész kerület megérzi a metró hatását

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint Újpesten a 3-as metrónak, és az ezzel járó jó megközelíthetőségnek nemcsak pár közeli utcára, hanem

az egész kerületre nézve pozitív hatása van.

Azért lehet ezt ilyen határozottan kijelenteni, mert a szakértő által vezetett két iroda pont két olyan kerületben található, melyek közül az egyiket érinti a metró, a másikat viszont nem. Tapasztalatai alapján a IV. kerületben 5-10 százalékkal magasabbak az árak a XV. kerületihez képest, amit a szakértők elsősorban a metróközeliségnek tudnak be.

A metrónak tehát jelentős hatása van az ingatlanpiacra.

Így aki az érintett kerületekben keresgél lakást, annak érdemes kalkulálnia azzal, hogy egy-két kilométernyi távolság milyen eltérést jelenthet az árakban, ha ott jár a metró, illetve hogy a tömegközlekedésben eltöltött többletidőt, vagy pedig a néhány millió forinttal magasabb árakat vállalja-e be az új lakásnál a vevő.