Japánban kövérnek lenni, míg Hollandiában kutyát tartani nem éri meg

Kiderült: nem a szolárium okozza a bőrrákot dr.life
Vágólapra másolva!
Ahány ország, annyi adó. Így nem csoda, hogy egyes nemzetek igazi különlegességeket találnak ki arra, hogy pénzt szedjenek be az állampolgároktól. Japánban évente mérik meg a dolgozók jelentős részének a derékbőségét, nehogy elhízzanak, míg Hollandiában igen drága kutyát tartani.
Vágólapra másolva!

Egyre több országban drágul az egészségtelen ételek és italok ára. Magyarországon már 2011 ősze óta érvényben van a népegészségügyi, ismertebb nevén: a chipsadó. Ez az adó azokat a termékeket sújtja, amelyek sok cukrot, sót, koffeint vagy egyéb egészségkárosító anyagot tartalmaznak.

Hat éve vezették be Magyarországon a chipsadót Forrás: AFP/2011 Getty Images/Justin Sullivan

Hasonló adót vezettek Seattle-ben is, itt 1,75 százalékos plusz adót kell fizetni az üdítők után. Ezzel Seattle a nyolcadik olyan város lett az Egyesült Államokban, amely plusz terhet vet ki a cukros italokra.

A város a plusz adóbevételt az alacsony jövedelmű lakosok oktatására fordítja.

Az esemény apropóján a Moneyish összeszedte a világ öt legfurcsább adónemét.

Kutyaadó: Németország és Hollandiában is adót kell fizetni az ebek után. Az adó lépcsőzetesen emelkedik, azaz minél több kutyája van valakinek, annál több adót kell fizetni. Hágában például az első kutya után 111 euró az adó évente, míg a második házikedvenc már 287 euróba kerül.

Ez azt jelenti, hogy akinek két kutyája van, annak a jószágok összesen 398 euróba, azaz

122 ezer forintba kerülnek évente.

Minél több a kutya, annál több az adó Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Zsíradó: Japánban az elhízás szó szerint illegális. Egy japán törvény értelmében a lakosoknak egy bizonyos méret alatt kell tartaniuk a derékbőségüket.

A férfiaknál ez az érték 85 centiméter, míg a nőknél 90 centiméter.

Az önkormányzatoknak és a vállalkozásoknak meg kell mérni a 40 és 74 év közötti korosztály derékbőségét. Ha az így kapott átlag túl magas, akkor súlyos bírságra számíthatnak.

Japánban odafigyelnek az emberek egészségére Forrás: AFP

A NEC, japán legnagyobb pc-gyártója szerint akár 19 milliós bírságot is kaphatnak, ha nem teljesítik az elvárt szintet. Viszont a törvénynek köszönhetően Japánban

az elhízott emberek aránya 3,5 százalékra csökkent.

WC lehúzási adó: Marylandban 2005-ben vezették be az úgynevezett öblítésadót.

Az évente 60 dolláros díjat minden lakosnak be kell fizetnie.

Az állam ebből finanszírozza a szennyvíztelepek korszerűsítését, és a házi szennyvíztisztítók telepítésének támogatását.

Szoláriumadó: Az Obamacare keretén belül vezették be a szoláriumadót, aminek legfőbb célja, hogy a bőrrákos megbetegedések számát csökkentse.

Az üzletek 10 százalék adót számítanak fel a szoláriumozás díján felül, ami nem egy nagy pénz a 7-25 dolláros (1900-6750 forintos) szoláriumdíjak mellett.

10 százalékos pluszterhet vetettek ki az Egyesült Államokban a szoláriumozásra Forrás: Dreamstime

Gumiadó: New York államban minden eladott gumiabroncs után 2,50 dollár adót kell fizetni, amelyből a használt gumi megsemmisítését és újrafeldolgozását finanszírozzák. A rendelet alól kivételt képeznek a gokartok, gördeszkák, golfkocsik és a robogók abroncsai.