Botrányok a Tesco körül, milliárdos sportolók és állami szexhotelek

Termelők dinnyét szórnak a Tesco budaörsi hipermarketje elé az áruházlánc árpolitikája ellen tartott demonstráción
Vágólapra másolva!
Ha dinnyeszezon, akkor botrány. A tavalyi dinnyedobálás után a Tesco újra keresztbe tett a magyar dinnyének, ráadásul az áruházlánc dolgozói tüntetést szerveztek az alacsony fizetésemelés miatt. Heti gazdasági összefoglalónkból kiderül, hogy drágul az autózás, hiszen az üzemanyagok mellett a biztosítási díjak is emelkedtek. Természetesen nem csak Magyarországon volt mozgalmas a gazdasági élet, a legizgalmasabb külföldi eseményeket is összegyűjtöttük.
Vágólapra másolva!

Káosz a Tesco körül

A Tesco dolgozók többsége nem volt elégedett azzal a fizetésemeléssel, amit július 1-én kapott, mintegy 7200 dolgozó csak bruttó négyezer forinttal keres többet. Ezért tartott tüntetést több szakszervezet szombaton a Fogarasi úti Tesco előtt.

Magasabb bérekért tüntettek a Tesco-dolgozók Forrás: Koncz Márton

Amennyiben a tüntetésnek nem lesz eredménye, akkor további akciókra lehet számítani a dolgozóktól. Az áruházlánc szerint idén már több mint 12 százalékkal növelték a béreket és tavaly is kétszámjegyű emelést adtak.

Termelők dinnyét szórnak a Tesco budaörsi hipermarketje elé az áruházlánc árpolitikája ellen tartott demonstráción Forrás: MTI/Soós Lajos

Ha ez nem lenne elég, a Tesco magára haragította a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát (NAK) azzal, hogy irreálisan alacsony áron árulnak dinnyét. Az áruházlánc pár napja még 250 forintért árulta a magyar dinnye kilóját, de a július 6. és 9. közötti időszakra ezt 99 forintra csökkentették. A NAK szerint a Tesco tönkreteheti az idei szezont.

Döbbenetes pénzek mozognak a sportban

Stephen Curry ötéves, 201 millió dolláros szerződést kapott a Golden State Warriors csapatától, ami megbolygatta a sport világát. A több mint 40 millió dolláros éves fizetés kirívónak számít, ennél többet csak Cristiano Ronaldo és Lionel Messi keres.

Stephen Curry lett az NBA legjobban fizetett játékosa Forrás: AFP/Getty Images/Ezra Shaw

Ez a 201 millió dolláros szerződés azonban nem rekord abszolút értéket tekintve, a Miami Marlins baseballcsapat játékosa, Giancarlo Stanton 325 millió dollárért írta alá 13 éves szerződését. A sportolók gigantikus fizetése az elszállt közvetítési díjaknak is köszönhető, melyet egy médiamágnás fantasztikus ötletének köszönhetünk.

Drágul az autózás

Az első félévben átlagosan 8,5 százalékkal nőtt az autók kötelező felelősségbiztosításainak díja. Az átlagos díj így már 34 500 forint. Érdekesség, hogy az évközi váltók 63 százaléka már online rendezi a díjfizetést.

Júliusban már kétszer emeltek árat Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Nemcsak a biztosítások drágulnak, hanem az üzemanyagok is. Ebben a hónapban már másodszor emeltek, péntektől egyaránt 338 forintba kerül a benzin és gázolaj.

Aranyláz Afrikában

Dél-Szudán Afrika legfiatalabb állama, de 2013 óta polgárháború dúl az országban. Ezt a helyzetet használják ki a belföldi és külföldi aranykalandorok, akik elfoglaltak több elhagyott bányát is.

Több ezren mosnak aranyat Dél-Szudán folyóiban Forrás: AFP/Hannah Mcneish

Mivel az országban éhínség tombol, több ember is vállalja a veszélyes utat az illegális aranykereskedelem reményében. A kalandorok a bányáknál vett aranyat szép haszonnal adják tovább a fővárosban, vagy csempészik külföldre elsősorban Ugandán keresztül.

Megugorhatnak a magyar bérek

Interjút adott az Origónak György László, a Századvég Gazdaságkutató közgazdásza. Szerinte a magyar gazdaságban középtávon nagyobb potenciál van, mint korábban gondolták, és az is elképzelhető, hogy a következő 4-5 évben 30 százalékkal nőnek a bérek.

György László Forrás: Fotó: Mudra László

Sokat isznak az európaiak

Az OECD felmérésből kiderül, hogy a legtöbb alkoholt Európában fogyasztják, így leginkább ez a kontinens van kitéve az ivás veszélyeinek. Mivel az alkoholfogyasztás bizonyíthatóan megnöveli egyes rákfajták kialakulásának kockázatát, ezért komoly egészségügyi rizikófaktora van az alkoholizálásnak.

A legtöbb alkohol Litvániában fogy arányaiban Forrás: Thinkstock

Egy átlagos európai évente 10,9 liter tiszta alkoholt iszik meg. A legpiásabb népnek Litvánia számít 18,2 literrel. Magyarországon ugyan sokat javult a helyzet, de még így is átlag feletti az egy főre jutó fogyasztás (12,3 liter).

Egyre több helyen kapni minősített lakáshitelt

A Magyar Nemzeti Bank jóváhagyta 50 takarékszövetkezet kérelmét, így már ők is kínálhatnak Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt. Ezt a címet korábban csak az FHB kapta meg, de a jegybank bejelentése értelmében már egyre több helyen lehet kapni a minősített hitelcsomagot.

50 takarékszövetkezet is kínálhat minősített hitelt Forrás: MTI/Rosta Tibor

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel címet a Nemzeti Bank osztja ki azokra a konstrukcióra, amely több szigorú feltételnek is megfelelnek. A hitelek kamatfelára nem haladhatja meg a 3,50 százalékpontot, a folyósítási díj legfeljebb a hitelösszeg 0,75 százaléka, de maximum 150 ezer Ft lehet. Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát.

Állami szexhotel nyílik Kubában

Kubában egy lakásban több generáció is lakik, ezért a magas hotelárak miatt a szerelmes párok gyakran nyilvános helyen (parkokban, a tengerparton vagy kivilágítatlan helyeken) élik nemi életüket. Ezt kívánja megszüntetni az állam egy régi hagyomány feltámasztásával.

Újra nyílnak a szexmotelek Forrás: AFP

Havannában, a kubai fővárosban nyílik egy olyan motel, amelynek szobáit óradíjas alapon is ki lehet bérelni. Ilyenek a XX. század második felében már működtek a karibi országban, de ezeket gazdasági okokra hivatkozva bezárták a 90-es években.