A munkaerőhiány összetett problémákat szül a vendéglátásban is, ahol rendkívül gyakran cserélődik a személyzet: a nagymértékű fluktuáció mellékhatása, hogy a betanított régieket felváltó újakat már nincs idő betanítani - mondta a lapnak Zoltai Anna, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vendéglátás- és étkeztetésfelügyeleti osztályának vezetője.
Miközben olyan Michelin-csillagokkal elismert topéttermek léptek színre, amelyek felírták Magyarország nevét a világ gasztronómiai térképére, egyre súlyosabbak a problémák a másik póluson, ahol
az ellenőrök egyre több szabálytalanságot találnak.
Zoltai Anna úgy látja, hogy a folyamatosan változó számú, nagyjából 53-56 ezer hazai vendéglátó létesítmény mezőnye széthúzott.
A Nébih ingyenesen hívható zöldszámára két éve 2,
tavaly már 137 ételmérgezés-gyanús esetről érkezett bejelentés, idén pedig már az első fél évben 87 telefonhívást jegyeztek.
Azonban ez csak a jéghegy csúcsa, szakmai becslések szerint az esetek 1 százalékáról szerez csak tudomást a hivatal.