Gyorsuló uniós kifizetések, növekvő lakástámogatások

lakás ingatlan ház építkezés tetőfedő  család otthonteremtés otthon lakásépítés
lakás ingatlan ház építkezés tetőfedő család otthonteremtés otthon lakásépítés
Vágólapra másolva!
A lakásépítési támogatások, a kamatkiadások, valamint az egyre nagyobb számú nyertes uniós projektek finanszírozásának köszönhetően az államháztartás központi alrendszerének hiánya az év első felében a tervezetteknek megfelelő, az uniós módszertanhoz illő 2,4 százalékos hiánycél biztonsággal teljesíthető.
Vágólapra másolva!

Az év első felében az államháztartás központi alrendszerének a halmozott hiánya 911,2 milliárd forintot tett ki. Ezen belül a központi költségvetés 902,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 110,5 milliárd forintos deficittel zártak,

az elkülönített állami pénzalapok pedig 101,7 milliárd forintos többletet értek el.

Tavaly ilyenkor az államháztartás központi alrendszere 402,1 milliárd forintos halmozott hiányt mutatott. Csak az idei év június hónapját tekintve azt látjuk, hogy 697,9 milliárd forintos hiány keletkezett.

Növekvő lakástámogatások júniusban dreamstime

Három vizsgált tényező emelhető ki a vizsgált időszakban. Idén jelentősen növekedtek a kedvezményezettek számára az uniós pályázatokat hazai forrásból megelőlegező kifizetések, elérve a 1046,2 milliárd forintot. Mivel tavaly ilyenkor ez az összeg 467,4 milliárd forint volt, ez egyértelműen jelzi, hogy reális a 2017-re kitűzött fejlesztéspolitikai célok elérése. Fontos megjegyezni, hogy a költségvetésbe beérkező uniós bevételek nagyságrendje az uniós kifizetésektől továbbra is lényegesen elmarad.

A kormány otthonteremtési politikájának sikerességét igazolja, hogy az előző évhez képest dinamikusan emelkednek a lakásépítési támogatások.

Érdemes kiemelni a kamatkiadásokat, júniusban ugyanis több kötvénysorozatnál is aktuálissá vált a kamatok kifizetése.

A bevételi oldalról elmondható, hogy a foglalkoztatáshoz kapcsolódó – vagyis a személyi jövedelemadó és a kapcsolódó járulékok – bevételeknél magasabb a teljesülés.

Miután egyre népszerűebb a kisadózók tételes adója (KATA), ezen a soron ugyancsak növekedés tapasztalható.

A tavaly novemberi béremelési és adócsökkentési megállapodásnak köszönhetően, amely a kormány sikeres foglalkoztatási politikájának köszönhető, egyre több embernek van munkája, ezzel együtt pedig folyamatosan emelkednek a reálbérek, több pénzt hagyva ezzel a családok pénztárcájában. Ez ösztönzőleg hat mind a fogyasztás bővülésére, mind a megtakarítások növekedésére, ami együttesen jelzi a hazai életszínvonal pozitív alakulását.