Így előzze meg az adóvégrehajtást cégénél

dolgozó élelmiszer élelmiszer ellenőrzés HÉTKÖZNAPI munka közben
Budapest, 2017. május 17. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy külföldi szállítmányt ellenőriznek az élelmiszerhamisítás elleni OPSON VI. nemzetközi művelet keretében a Budapesti Nagybani Piacon 2017. május 17-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Fő szempont az időzítés, és akkor az inkasszót is el lehet kerülni.
Vágólapra másolva!

Kisebb összegű tartozásoknál, egészen pontosan

1 millió forintig 8-15 napja van a cégnek, hogy rendezze tartozását

a NAV felé – figyelmeztetett közleményében a RSM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. Ha a megadott határidőig egyenlít a cég, nincs gond, ellenben ha a figyelmeztetésre 15 nap múlva sem reagál a vállalkozás, inkasszó kerül a számlára. Amennyiben ez is eredménytelen, soron kívüli végrehajtás, vagyonfeltárás és helyszíni felmérés vár az adósra.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai ellenőriznek Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Egymillió forintos tartozás felett nem küld figyelmeztetést az adóhivatal, azonnal jön a végrehajtó. A NAV szerint azért, nehogy a vállalkozók kimentsék pénzüket a cégből.

A pénzügyi szolgáltató közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy tartozás esetén

legjobb, ha a cég időben fizetési könnyítést kér

a hivataltól, így elkerülhető a végrehajtó. Már az esedékesség napján jelezni kell a könnyítést, így a cég azt is megúszhatja, hogy öt évre elveszítse megbízható adózó címét.

A pénzügyi szolgáltató jelezte azt is, hogy a végrehajtási eljárás elhúzódása önmagában veszélyeztetheti a cég működését, ezért érdemes megelőzni a bajt.