30 ezer forintos emelésért tüntetnek a Tesco dolgozói

tesco budaörs budaörs Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Vágólapra másolva!
A Tesco dolgozók tüntetést szerveznek szombaton, mert átlagosan csak 2,3 százalékkal emelték meg a fizetésüket július 1-től. A többségnek ez 4 ezer forintot jelent, és vannak, akik így alig keresnek többet a szakmunkás bérminimumnál. A rendezetlen emelések miatt a bértábla összecsúszhat, így 5 ezer munkásnak 30 ezer forintos emelést javasol a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete.
Vágólapra másolva!

Szombat délben a Fogarasi úton található Tesco előtt tüntetnek az áruház alkalmazottai. A tüntetés kiváltó oka, hogy bár a Tesco az aktív alkalmazottak 70 százalékának emeli a fizetését júliustól, összesen egymilliárd forint értékben, de annak mértékével nem értenek egyet a dolgozók.

Ha a tüntetés nem lesz sikeres, akkor további akciókra lehet számítani. Újabb tüntetések várhatóak, sőt a dolgozók bevásárlókocsikkal lassítanák az áruházak forgalmát.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke elmondta, hogy

mintegy 7200 érintett dolgozó csupán bruttó négyezer forint fizetésemelést kap, ami nevetséges összeg.

Szerinte a jelenlegi 165 ezer forintos bruttó bér helyett legalább 200 ezer forintos bruttó fizetés járna a fizikai alkalmazottaknak.

Illusztráció Forrás: AFP/Adrian Dennis

A Tesco tavaly megemelte a bérminimumot, 129 ezer forintról 143 ezerre, ez 2017 január 1-jével 161 ezer forintra emelkedett, erre most mindössze 4 ezer forintot tettek.

Az átlagos fizetésemelés 2,3 százalékos volt idén júliusban.

30 ezer forintos emelést kérnek

Eddig nem volt tisztázott, hogy pontosan mekkora emelést tartanának elfogadhatónak a szakszervezetek, de ma ezzel kapcsolatban fontos számot közölt Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke.

A szövetség szerint július 1-jétól

30 ezer forintos havi béremelésre van szükség a Tescónál, hogy ne omoljon össze a bértábla.

Ez a jobban kereső 5 ezer embert érinti, és 1,8 milliárd forint pluszkiadást jelentene a cégnek évente – írja a hrportal.hu oldal.

A Tesco teljes éves bértömege (a munkáltatót terhelő bér és költsége) 39 milliárd forint, az emelés ennek 5 százalékát sem éri el. A cégnél jelenleg 16 500 aktív dolgozó van, vagyis egyharmaduknak kér ekkora fizetésemelést a szakszervezet.

Szombaton tüntetnek az alkalmazottak Fotó: Bielik István - Origo

Azért beszél 5 ezer főről a szakszervezet elnöke, mert ennyien kerestek 161 ezer forintnál többet a garantált bérminimum emelése előtt, vagyis 2017 január 1-jével felzárkózott hozzájuk az alacsonyabb fizetésű többség, különböző mértékben persze.

Mennyit keres egy pénztáros a Tescóban?

Bruttó 165 000 Ft beálló alapbér + bruttó 35 000 Ft (átlagos körülbelüli 10 túlórapótlék és körülbelül 15 óra műszakpótlék) + bruttó 16 000 Ft terület alapú bérkiegészítés + bruttó 16 100 Ft cafeteria = Bruttó 232 100 forint (Nettó 154 300 forint)

A bértábla összecsúszása, végletes esetben összeomlása pedig csak úgy kerülhető el a szakszervezet szerint,

ha a magasabb fizetésűek is béremelésben részesülnek.

Az idő sürget, mert 2018-ban 181 ezer forintra kell emelni a szakmunkások bérét, így ha nem lesz jelentősebb béremelés, akkor szerintük tényleg összeomlik a rendszer.

Vannak azonban, akik az átlagosnál magasabb fizetésemelést kaptak. Körülbelül 600 munkavállaló 8 százalékos emelést kapott,

mert távozásuk veszélyeztetné a mindennapi működést.