Újabb húsféle áfacsökkentése van terítéken

Grillezés, bbq, sült kolbász, saslik, kerti sütögetés
Vágólapra másolva!
Magyarországon több húsféle áfáját is csökkentették az elmúlt években. Ezeknek a termékeknek a köre folyamatosan bővül, most a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azt javasolja, hogy a grillhúsok, sőt a feldolgozott termékek is kerüljenek az alacsonyabb áfakulcs alá.
Vágólapra másolva!

Napjainkban egyre népszerűbb a grillezés, amely sikerét annak is köszönheti, hogy az előre elkészített grillhúsok gyorsan elkészülnek.

Az elmúlt években a kormány több húsféleség áfáját csökkentette. Először a sertéshús áfája lett 5 százalék, 2017-től már olcsóbb a baromfihús és a tojás is, míg 2018-tól a hal áfája fog mérséklődni.

Az áfacsökkentés hatással volt a grillhúsok árára is,

melyek alacsonyabbak lettek ennek köszönhetően.

Olcsóbb lehet a grillhús áfája Forrás: AFP/Photononstop

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint a sertés- és baromfihúsokat érintő áfacsökkentés a grillhúsoknál is érezhetővé vált, de megjegyezte, a mérséklés nélkül

a jelenlegihez képest sokkal magasabb lenne az ár.

Azonban ez az árcsökkenés várhatóan hamarosan elapad, így Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója szerint

a grillhúsok áfáját is csökkenteni kellene.

A baromfihúsok 2-3 százalékából készülnek előkészített grilltermékek, azonban ezeket nem érintette az 5 százalékra való mérséklés. Ez az arány az áfacsökkentéssel és a jogszabályi környezet átalakításával akár duplájára is növelhető lenne – olvasható a NAK oldalán.

A NAK erőteljesen dolgozik azon, hogy általában

a feldolgozott termékek kerüljenek az alacsonyabb áfakulcs alá.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója, Harcz Zoltán szerint bár a sajt még nem került a kedvezményes áfakörbe, de ettől eltekintve dinamikusan növekszik a grillezésre egyaránt alkalmas lágy és kemény sajtok, sőt a kézműves sajtok forgalma is.