Napjainkban egyre népszerűbb a grillezés, amely sikerét annak is köszönheti, hogy az előre elkészített grillhúsok gyorsan elkészülnek.
Az elmúlt években a kormány több húsféleség áfáját csökkentette. Először a sertéshús áfája lett 5 százalék, 2017-től már olcsóbb a baromfihús és a tojás is, míg 2018-tól a hal áfája fog mérséklődni.
Az áfacsökkentés hatással volt a grillhúsok árára is,
melyek alacsonyabbak lettek ennek köszönhetően.
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint a sertés- és baromfihúsokat érintő áfacsökkentés a grillhúsoknál is érezhetővé vált, de megjegyezte, a mérséklés nélkül
a jelenlegihez képest sokkal magasabb lenne az ár.
Azonban ez az árcsökkenés várhatóan hamarosan elapad, így Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója szerint
a grillhúsok áfáját is csökkenteni kellene.
A baromfihúsok 2-3 százalékából készülnek előkészített grilltermékek, azonban ezeket nem érintette az 5 százalékra való mérséklés. Ez az arány az áfacsökkentéssel és a jogszabályi környezet átalakításával akár duplájára is növelhető lenne – olvasható a NAK oldalán.
A NAK erőteljesen dolgozik azon, hogy általában
a feldolgozott termékek kerüljenek az alacsonyabb áfakulcs alá.
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója, Harcz Zoltán szerint bár a sajt még nem került a kedvezményes áfakörbe, de ettől eltekintve dinamikusan növekszik a grillezésre egyaránt alkalmas lágy és kemény sajtok, sőt a kézműves sajtok forgalma is.