A külföldön dolgozók hazautalásai javítják a mérleget

FOTÓ ÁLTALÁNOS online kassza átállás online pénztárgép pénztár pénztárgép sajtótájékoztató szupermarket
Budapest, 2013. december 20. Online pénztárgép Budapesten, a SPAR Magyarország Kft. Bécsi úti szupermarketében a cég online kasszákat bemutató sajtótájékoztatóján 2013. december 20-án. A SPAR megkezdte az online kassza átállást, a múlt hétvégétől öt üzlet pénztárgépei állnak összeköttetésben a NAV-val. MTI Fotó: Kallos Bea
Vágólapra másolva!
A külföldön dolgozók Magyarországra érkező jövedelmének és átutalásainak GDP arányos értéke, 3,3 százalék. Ugyan a balti államok és a délkelet-európai államok 10 százalékhoz közeli arányt tekintve méréskelt, de a kelet-közép-európai viszonylatokhoz képest felülmúlja azt - írja a Világgazdaság, egy jegybanki kutatás alapján.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt negyed évben a GDP közel 3 százalékával mérsékelték a hazautalások a jövedelemegyenleg hiányát, ezzel növelve a folyó fizetési mérleg többletét.

A hazautalások elsősorban azoktól érkezik, akik átmenetileg tartózkodnak külföldön.

Kisebb részben és kevesebb pénz érkezik azoktól, akik tartósan kint élnek. A hosszabbtávon gondolkodó külföldön élők átutalása az elmúlt években a GDP 0,5 százaléka közelében alakult.

Sok pénzt utalnak haza a külföldön dolgozó magyarok Forrás: MTI/Kallos Bea

Azok, akik átmenetileg vannak és dolgoznak külföldön, általában Németországot vagy Ausztriát választják, ahonnan tavaly 3,5 milliárd euró munkabér háromegyede származott.