A gyógyszeripar többet költ a kutatásra az IT-szektornál

Személyre szabott kezelésekkel a daganatok ellen laboratórium dr. life
Vágólapra másolva!
A magyarországi gyógyszeripar négyszer annyit költ a kutatás-fejlesztésre, mint az IT-szektor, ami a háromszorosa, annak amit autóipar képes rááldozni - írta a Világgazdaság, Bodrogi József egészségügyi közgazdász tanulmányára hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A klinikai vizsgálatok teljes költsége 64,5 milliárd forint volt 2014-2015-ben. Rengeteget áldoztak a fájdalomterápia terültén egy betegre, de mégis a legtöbbe az onkológiai vizsgálatok kerültek.

Bodrogi József tanulmánya szerint, 2012 óta folyamatosan nő a klinikai vizsgálatok száma, miszerint 2012-ben 307, 2015-ben pedig 349 vizsgálatra adtak hatósági engedélyt. Csak 2015-ben 17 415 betegen végeztek klinikai vizsgálatokat Magyarországon.

A gyógyszeripar komolyan költ K+F-re Forrás: Thinkstock

2014-ben hatalmas változás következett be, ugyanis nem az onkológiai vizsgálatok, hanem a fájdalomterápiás készítmények lettek a legdrágábbak.

Egy betegre 5,6 millió forintot is költöttek, míg egy onkológiai beteg vizsgálata mindössze 2,2 millió forintba került.

A sorba becsatlakozott harmadikként a bőrgyógyászati vizsgálatok csoportja, ahol betegenként 1, 9 millió forintot költöttek a gyógyszercégek.

Az innovatív gyógyszergyárak többségének van leányvállalata, ami azt jelzi, hogy Magyarország rendkívül jó helyzetben van a klinikai vizsgálatok tekintetében. A gyógyszeripari vizsgálatok évi 35-39 milliárd forinttal. bővítik az állami gazdaságot.

A cikk megjelenését az MVM Edison Program támogatta.