A krokodilfarmok húzzák a thaiföldi ipart

Crocodiles in Thailand SQUARE FORMAT
Crocodiles lie in their enclosure at the crocodile farm in Samut Prakan, Thailand, 13 October 2015. The farm in Samut Prakan is counted among the world's largest crocodile farms. Photo: IAN ROBERT KNIGHT/dpa
Vágólapra másolva!
Kevesen tudják, hogy Thaiföldön vannak a világ legnagyobb krokodilfarmjai, amelyeket előszeretettel látogatnak a turisták, hogy végignézzék amint mázsányi csirkehússal etetik a több száz kilós hüllőket, amelyek ezrével sütkéreznek a hatalmas tárolómedencékben.
Vágólapra másolva!

A thaiföldi vízügyi- és halászati hatóság legutólsó adatai szerint a dél-kelet-ázsiai államban

1,2 millió krokodilt nevelnek, hozzávetőlegesen ezer farmon.

Ezek közül soknak van saját krokodil-vágóhídja és a hüllő páncélját lenyúzó speciális részlege. Ez azért fontos, mert az állatnak szinte minden porcikáját feldolgozzák és értékesítik, bőréből elsősorban méregdrága luxuscikkek készülnek.

A képen thai drogkereskedőktől lefoglalt állatokat árulnak ki krokodilkereskedőknek Forrás: AFP/Pornchai Kittiwongsakul

A 35 éve alapított Sri Ayuthaya krokodilfarm a legnagyobb az országban,

hiszen területén 150 ezer állatot nevelnek.

Tulajdonosa elmondása szerint regisztráltak a CITES-nál, vagyis a washingtoni egyezmény nemzetközi szervezeténél. Egyébként ez a kormányközi egyezmény azért jött létre az 1970-es években, hogy ellenőrzött keretek közé szorítsa a nemzetközi állat- és növénykereskedelmet és óvja a védett fajokat.

Tenyésztett krokodilok Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ian Robert Knight

A Sri Ayuthaya farm így legálisan exportálhat az általuk nevelt, veszélyeztetett sziámi folyami krokodilokból előállított termékeket. A tulajdonos szerint a farm egyfajta gyárként működik, hiszen az állattartás mellett vágnak is krokodilokat, feldolgozzák, majd csomagolják a terméket. Legnagyobb vásárlójuk Kína.

Nagyon trendi krokodilbőr férfi zakó Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Celine Gaille

A divatvilág megőrül a krokodilbőr cuccokért

A legtrendibb és a leginkább státuszszimbólumnak tartott dolog a női Birkin kézitáska, amelyet a francia énekesnő-színésznőről neveztek el. A képen látható modell ára nagyjából 80.000 thaiföldi baht, mintegy 2350 amerikai dollár. A nagyobbacska krokodilbőrből készült táskák viszont már 200.000 baht körül mozognak, vagyis olyan 5900 dollárt kóstálnak.

Egy ritka 2015-ös Birkin modell Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Az állatok húsa sem megy veszendőbe, hiszen ritka csemege, árulják is kilónként 300 baht-ért. Sokkal értékesebb ennél a krokodilok epehólyagja és vére, amelyet tradicionális ázsiai gyógykészítmények előállításához használnak, ezek ára is a kilónként ezer dollár fölött mozog.