Egyre többen kérik a csokot

Vágólapra másolva!
Majdnem minden banknál megugrott a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylése az elmúlt öt hónapban. Ráadásul egyre többen adnak be kérelmet az új lakások építésére, mint korábban a használt lakásokra.
Vágólapra másolva!

A bankok többségénél a használt lakásokra beadott kérelmek még mindig 60 százalékos arányt képviselnek. A legtöbb kérelmet eddig az OTP bank tudhatja magáénak, ahol a támogatás 46 százalékát építésre, 27 százalékát pedig új lakás vásárlására igényelték. A maradék 26 százalék a használt lakás vásárlásánál maradt.

Az eddigiek alapján az OTP Bank országosan mintegy 40 000-50 000 csok-kérelemre számít az idén, ami egy esetleges őszi jogszabályváltozás nyomán tovább növekedhet.

A bank januártól májusig 4285 csok-igénylést fogadott be, ami

13 százalékkal haladja meg a tavaly év hasonló időszakának adatait.

Idén az átlagos igényelt támogatás 3,5 millió forint, az ehhez kapcsolódó átlagos hitelösszeg pedig 5,7 millió forint. Ez 2016-hoz képest 10 százalékos, illetve 25 százalékos növekedés.

Az UnicCredit Banknál új lakáscélra összességében nagyobb összegű támogatást folyósítottak, mint használt lakásokra. Csaknem 750 kérelmet regisztráltak az idén a bank közleménye szerint, ami 45 százalékkal több a tavalyi év ezen időszakában benyújtott kérelmeknél, míg a folyósított

támogatás összege mintegy 1,3 milliárd forint, ami tavalyinak majdnem a duplája.

A Takarék Csoport az idei év első öt hónapjában 2260 kérelmet fogadott be, ez a tavalyinak majdnem a háromszorosa. A Takarék Csoportban egyébként idén legalább 8-10 ezer befogadott, illetve szerződött igénylésre és 20 milliárd forint folyósításra számít az otthonteremtési támogatásnál.

Az Erste Bankhoz eddig több száz csok-kérelem érkezett, a tavalyihoz képest ez több mint 40 százalékos emelkedés.

Az MKB Bank idén 630 igénylést fogadott be, ami csaknem kétszerese a tavaly azonos időszakinak.

A CIB Banknál az új lakás építésére és vásárlására idén 42 százalék az 1-2 gyerekesek aránya a tavalyi 56 százalék után, és 58 százalék a 3 vagy több gyerekeseké, míg tavaly még 44 százalék volt. Idén az új lakás vásárláshoz, építéshez kapcsolódó 3 gyerekes csok-igénylők 41 százaléka kérte a 10 millió forintos támogatást. Átlagosan 9,3 millió forintot vesznek fel az új lakás vásárlásásához, építéséhez.

A K&H Bankhoz idén áprilisig több mint 4500 kérelem érkezett tavaly január óta, értékük meghaladta a 12 milliárd forintot.

A csok támogatások többségét, 70 százalékát vidéken veszik fel.

A Budapest Bank idén eddig 145 csok kérelmet fogadott be, amely a tavaly. Ez 20 százalékos növekedés és a tavalyihoz képest majdnem négyszer több.

- mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára.