Harmadával megugrottak a magyar beruházások

alulnézet ellenfény építkezés ÉPÜLET épületfotó épülő ház félkész épület FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTECHNIKA FOTÓTÉMA lakópark NÉZET
Debrecen, 2017. január 23. A betonozó tölcsérrel egyszerre 1 köbméter friss betont emelnek az emeleti zsaluzatba a Dóczy Lakópark építésén. A debreceni Hunép Universal cégcsoport saját beruházásban és kivitelezéssel építi a lakóparkot, amiben 224 lakásos három tömbből álló épületegyüttes készül. Szakmai és pénzügyi előrejelzések szerint idén tovább folytatódik az építőipar termelésének, 2016 őszétől tapasztalható növekedése. Az várható, hogy az ágazatot a magánberuházások és a lakásépítés lendíti tovább. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
2017 első negyedévében 34 százalékkal nőttek a beruházások. Az erőteljes növekedés a nemzetgazdaság csaknem egészét érintette. A beruházások bővülésében jelentős szerepet játszott, hogy az uniós projektjeinek megvalósítása nagyobb lendületet vett.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette legújabb adatait a magyar beruházásokkal kapcsolatban. A magyar beruházások az első negyedévben

34 százalékkal nőttek a tavalyi év első negyedévéhez képest.

A szezonálisan kiigazított növekedés 7,4 százalék volt.

Szinte mindenhol növekedés volt

A gépekhez és berendezésekhez kapcsolódó beruházások 25, az építési beruházások 49 százalékkal növekedtek.

Építkezés, beruházás, illusztráció Forrás: MTI/Oláh Tibor

A beruházási teljesítmény a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 40, a költségvetési szerveknél 31 százalékkal bővült.

Emelkedett

  • az ingatlanügyletek beruházási teljesítménye (56 százalékkal),
  • a szállítás, raktározás beruházásainak teljesítménye (48 százalékkal),
  • a feldolgozóipar teljesítménye (32 százalékkal),
  • a kereskedelem, gépjárműjavítás beruházási teljesítménye (32 százalékkal),
  • a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat teljesítménye is (46 százalékkal).
Bővültek a mezőgazdasági beruházások is Forrás: MTI/Balázs Attila

A nagyobb részt közösségi finanszírozású területek közül a beruházások,

elsősorban az EU-forrásból történő fejlesztések újbóli megindulása következtében

  • a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén (17 százalékkal),
  • az oktatásban (53 százalékkal) nőttek,
  • ugyanakkor a humán-egészségügyi, szociális ellátásban 7,8 százalékkal mérséklődtek.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban a szállodaépítések és -felújítások, a művészet, szórakoztatás, szabadidő területén a versenysporttal kapcsolatos nagyberuházások segítették a beruházási volumen (38, illetve 31 százalékos) emelkedését.

Az építőipari fejlesztések 16 százalékkal növekedtek.

Az információ, kommunikáció beruházási teljesítménye 14 százalékkal bővült, amiben távközlési berendezések beszerzése és kábelhálózatok bővítése is szerepet játszott.