A makrovállalkozások tőkeigénye is jelentősen nőtt

adult beautiful business businessman businesspeople businesswoman colleague company computer conference corporate desk discussion employee executive explaining female finance group lady laptop male man manager meeting modern office organization people per
22475345 - top view of working business group sitting at table during corporate meeting
Vágólapra másolva!
Tulajdonosi tőkére főleg a kisméretű vállalkozások, az exportorientáló cégek, valamint a közép-magyarországi vállalatok számítanak - derül ki az MFB friss elemzéséből.
Vágólapra másolva!

A Magyar Fejlesztési Bank tavaly őszi felmérése szerint a vállalatok csupán 4,5 százaléka tervez tőkebevonást 2017-ben, ám ezek a cégek

kiemelt szereplői a szektornak.

Legnagyobb arányban a mikrovállalatoknak, a közép-magyarországi vállalatoknak és az exportáló cégeknek vannak ilyen tervei, közülük is az infokommunikációs és oktatás területén működő cégek élnének a lehetőséggel.

A hiteligény a makrovállalkozásoknál is megnőtt 123RF

Tőkehelyzetük miatt a kis cégek számára a hitelfelvétel okoz nehézségeket, míg a fővárosi és pesti megyei vállalkozások számára az uniós források elérése korlátozott.

Az MFB Periszkóp májusi elemzése alapján

800-1100 milliárd forint körüli tőkeigény

lehet a vállalati szektorban, vagyis átlagosan 70 millió forinttal több, mint tavaly. A felmérésben résztvevő vállalatok fele legalább 2-5 éves együttműködésre készül egy-egy befektetővel.

Az elemzés rámutatott, ezeknek a vállalatoknak az átlagnál is nagyobb a kockázatvállalási és innovációs hajlandóságuk, ezért a szektor megújulásában jelentős szerepük van.