Újabb biztosítót bírságolt meg az MNB

Magyar Nemzeti Bank
Budapest, 2015. április 16. A Magyar Nemzeti Bank központi, Alpár Ignác-tervezte műemlék épületének keleti homlokzata, a főváros V. kerületében, a Hold utcában. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Az MNB összesen 58 millió forint bírságot szabott ki az Union Biztosítóra. A biztosító több területen is jogot sértett, többek között gond volt az ügyfélszerződésekkel is. A biztosító októberig kapott haladékot a hiányosságok rendezésére.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank átfogó vizsgálatot folytatott az Union Biztosító Zrt.-nél. A vizsgálat 2013 októberétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Bár a jegybank több hiányosságot is feltárt,

ezek alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését.

Mint az MNB jogsértéseseket talált a biztosító

  • tartalék- és tőkeszámítást érintő módszertani,
  • informatikai,
  • vállalatirányítási,
  • nyilvántartási,
  • számviteli rendszerében is.

Emellett hiányosságokat tárt fel az MNB az Union Biztosító panaszkezelési tevékenysége, illetve élet- és nem-életbiztosítási szerződéseinek kötelező, illetve lehetséges tartalmi elemei kapcsán.

Magyar Nemzeti Bank Forrás: MTI/Balaton József

Mindezek alapján a jegybank kötelezte az Union Biztosítót a feltárt hiányosságok megszűntetésére.

A társaságnak a legtöbb jogsértés kapcsán idén október 15-ig kell beszámolnia

az MNB határozataiban előírt intézkedések teljesítéséről. A feltárt jogsértések miatt a jegybank 40 millió forint felügyeleti és 18 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott a biztosítóra.

Ez összesen 58 millió dollár.

Súlyosító tényezőnek számított, hogy az ügyfélszerződések tartalmi elemeivel összefüggésben, s az ügyféltájékoztatás kapcsán nagyobb számú hiányosság merült fel. Az MNB ugyanakkor az Union Biztosító javára értékelte, hogy számos hiányosság korrigálását már a vizsgálat során megkezdte.