A gyorsuló infláció felemésztheti az óvatos megtakarításokat

pénz, megtakarítás, üveg
Vágólapra másolva!
A gyorsuló infláció azt mutatja, hogy erősödésbe kezdett a világgazdaság, amire a nyugati jegybankok a nulla közeli alapkamatok emelésével kezdenek válaszolni. Magyarországon az idénre tervezett 3 százalékos GDP-növekedéssel lépést tud tartani a nemzetközi növekedéssel, de a jegybanki fordulat egyelőre nem látszik. Ha így marad, a kockázatvállalás óvatos emelésével reagálhatnak a befektetők. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt négy évben elkényelmesedtek a befektetők, hiszen hiába csökkentek a kamatok, még a legóvatosabb bankbetétekkel, megtakarítási számlákkal és rövidtávú állampapír befektetésekkel is pozitív reálhozamot lehetett elérni.

Ennek most vége, hiszen

az infláció lassan, de biztosan felemészti az ilyen típusú megtakarításokat.

Ebben a helyzetben a kisbefektetőknek is növelni kell hozamelvárásaikat, és ezzel egyéni képességeinknek megfelelően kockázatvállalási hajlandóságukat is – hívták fel a szakemberek a figyelmet a K&H prémium befektetői klub budapesti rendezvényén.

Az amerikai és az európai gazdaságok erősödése folytatódik, Kínában pedig hatékonyan menedzselik a korábban kétszámjegyű növekedés erőteljes lassulását, aminek jól látható eredménye a világszinten gyorsuló infláció.

A jegybankok ebben a helyzetben tipikusan leállítják az élénkítő programokat, illetve kamatokat emelnek.

„Amerikában az elmúlt években egyelőre csak nagyon óvatosan, idén azonban már meglehetősen tisztán látszik a jegybanki fordulat, hiszen gyors ütemben távolodnak a zéró kamatoktól. Európában az élénkítő program csökkentése megkezdődött, sőt, jövőre ki is vezethetik, és elkezdődhet az alapkamat emelése is.

az idei évre várt 3 százalék feletti GDP bővüléssel lépést tartunk a nemzetközi növekedéssel, a jegybank irányváltására azonban egyelőre semmi jel nem mutat” – mondta Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

Csak körültekintően a befektetetéseknél Forrás: 123rf.com

„A megtakarítók számára kihívást jelentő új helyzetre új választ kell találni: növelni kell a hozamelvárásokat – ezzel együtt pedig egyéni képességeinknek megfelelően a kockázatvállalási hajlandóságot is” – hangsúlyozta ki a szakember.

Akkor jó a megtakarításunk szerkezete, ha az alacsony kockázatú – tehát biztonságos, ám ezzel együtt alacsony hozampotenciálú – befektetések mellett a kockázatosabb, de magas hozamlehetőséget kínáló befektetések is megtalálhatók. Különböző tulajdonságú, a piaci helyzetekre eltérően reagáló eszközök (betét, kötvény, részvény, nyersanyag, deviza) kombinációját jelenti a vegyes alap.