Közel harminc éve nem történt ilyen Kínával

2017.05.24. 10:37

A Moody's Investors Service közel három évtizede, 1989 óta, először minősítette le a kínai szuverén adósságot. A szervezet szerint ugyanis a világ második legnagyobb gazdaságának pénzügyi ereje gyengülni fog a következő években.

Elsősorban a növekvő kínai hitelállományra, illetve a lassuló gazdasági növekedésre hivatkozva minősítette le szerdán a Moody's a kínai szuverén adósságot. Amellett, hogy a hitelminősítő Aa3-ről A1-re fogta vissza az értékelését, negatívról stabilra módosította a kilátást – írja a MarketWatch.

A Moody's egyébként tavaly márciusban húzta le stabilról negatívra a kínai kilátást. Kína ezzel most olyan országokkal került egy vonalba a Moody's-nál, mint Japán, Szaúd-Arábia vagy Izrael.

Piaci hatások

A hírek megjelenése a kínai részvénypiacot is megrázta. A Shanghai Composite Index több mint 1 százalékot is esett, majd pozitív korrekcióba kezdett. Ezzel együtt a szabadon kereskedhető offshore piacon a jüan is némi gyengülést mutatott. Az erősen kontrollált hazai devizapiacot, illetve a kötvénypiacot lényegében nem érintette a leminősítés.

A Shanghai Composite Index teljesítményeForrás: Investing.com

A Moody's lépésének hátterében az áll, hogy Peking az elmúlt hónapokban lendületes lépéséket tett annak irányába, hogy

korlátozza azon kockázatos befektetési és finanszírozási gyakorlatokat, melyek komoly fenyegetést jelenthetnek a világ második legnagyobb gazdaságának stabilitására nézve.

Ezzel együtt a kínai jegybank (People's Bank of China) február eleje óta már kétszer is megemelte a rövid távú kamatot, míg a banki szabályozó hatóság igyekezett visszafogni a tőkepiacon működő, súlyos tőkeáttételekkel járó pénzügyi termékeket.

Csökkenő erő

A leminősítés a Moody's azon várakozását tükrözi, miszerint Kína pénzügyi ereje némileg csökkenhet a következő években, ahogy a gazdaság egészét érintő adósságállomány bővülhet, míg a potenciális gazdasági növekedés zsugorodhat – jelentette ki közleményében a hitelminősítő.

Csökkenhet Kína pénzügyi erejeForrás: Imaginechina/Xie zhengyi

A kínai pénzügyminisztérium – nem meglepő módon – nem értett egyet a döntéssel – írja a CNBC. Weboldalukon közölték, a leminősítés egy „nem megfelelő módszertanon" alapul, miközben a Moody's túlértékeli azokat a nehézségeket, melyekkel a kínai gazdaságnak szembe kell néznie, viszont alulértékeli a kormány strukturális reformokra irányuló erőfeszítéseit.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK