Közel harminc éve nem történt ilyen Kínával

Autumn skyline of skyscrapers attract tourists in Shanghai China Chinese Shanghai skylines skyscrapers high-rise buildings the Bund Pudong SQUARE FORMAT Kína
Tourists look at the Lujiazui Financial District in Pudong with the Oriental Pearl TV Tower, tallest, Shanghai Tower, second tallest, the Shanghai World Financial Center, third tallest, and other skyscrapers and high-rise buildings at the promenade on the Bund along the Huangpu River on a clear day in Shanghai, China, 15 October 2015.
Vágólapra másolva!
A Moody's Investors Service közel három évtizede, 1989 óta, először minősítette le a kínai szuverén adósságot. A szervezet szerint ugyanis a világ második legnagyobb gazdaságának pénzügyi ereje gyengülni fog a következő években.
Vágólapra másolva!

Elsősorban a növekvő kínai hitelállományra, illetve a lassuló gazdasági növekedésre hivatkozva minősítette le szerdán a Moody's a kínai szuverén adósságot. Amellett, hogy a hitelminősítő Aa3-ről A1-re fogta vissza az értékelését, negatívról stabilra módosította a kilátást – írja a MarketWatch.

A Moody's egyébként tavaly márciusban húzta le stabilról negatívra a kínai kilátást. Kína ezzel most olyan országokkal került egy vonalba a Moody's-nál, mint Japán, Szaúd-Arábia vagy Izrael.

Piaci hatások

A hírek megjelenése a kínai részvénypiacot is megrázta.

A Shanghai Composite Index több mint 1 százalékot is esett, majd pozitív korrekcióba kezdett.

Ezzel együtt a szabadon kereskedhető offshore piacon a jüan is némi gyengülést mutatott. Az erősen kontrollált hazai devizapiacot, illetve a kötvénypiacot lényegében nem érintette a leminősítés.

A Shanghai Composite Index teljesítménye Forrás: Investing.com

A Moody's lépésének hátterében az áll, hogy Peking az elmúlt hónapokban lendületes lépéséket tett annak irányába, hogy

korlátozza azon kockázatos befektetési és finanszírozási gyakorlatokat,

melyek komoly fenyegetést jelenthetnek a világ második legnagyobb gazdaságának stabilitására nézve.

Ezzel együtt a kínai jegybank (People's Bank of China) február eleje óta már kétszer is megemelte a rövid távú kamatot, míg a banki szabályozó hatóság igyekezett visszafogni a tőkepiacon működő, súlyos tőkeáttételekkel járó pénzügyi termékeket.

Csökkenő erő

A leminősítés a Moody's azon várakozását tükrözi, miszerint Kína pénzügyi ereje némileg csökkenhet a következő években, ahogy

a gazdaság egészét érintő adósságállomány bővülhet, míg a potenciális gazdasági növekedés zsugorodhat

– jelentette ki közleményében a hitelminősítő.

Csökkenhet Kína pénzügyi ereje Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi

A kínai pénzügyminisztérium – nem meglepő módon – nem értett egyet a döntéssel – írja a CNBC. Weboldalukon közölték, a leminősítés egy „nem megfelelő módszertanon" alapul, miközben a Moody's túlértékeli azokat a nehézségeket, melyekkel a kínai gazdaságnak szembe kell néznie, viszont alulértékeli a kormány strukturális reformokra irányuló erőfeszítéseit.