Aranyélete van a börtönben Amerika legnagyobb szélhámosának

Bernie Madoff
NEW YORK - MARCH 10: Accused $50 billion Ponzi scheme swindler Bernard Madoff exits federal court March 10, 2009 in New York City. Madoff was attending a hearing on his legal representation and is due back in court Thursday.crin Mario Tama/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Pénzügyi guruként kezelik, és óriási tekintélynek örvend a börtönben Bernie Madoff, az Egyesült Államok történetének legnagyobb csalója, aki több tízmilliárd dollárral károsította meg ügyfeleit klasszikus piramisjátékkal üzletelve. Míg a 40 ezer becsapott ügyfele bottal ütheti a pénze nyomát, a 150 évre elítélt Bernie a börtönkantint vezeti, és befektetési tanácsokat osztogat a fogvatartottaknak. Eközben az áldozatok kártalanítására létrejött alap a jogi útvesztőkre hivatkozva még mindig nem fizetett a károsultaknak, de saját részére már kiszámlázott 38 ezer dolláros ügyintézési díjat.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi szélhámosok királyának tartott Bernie Madoff élete korántsem olyan sanyarú, mint azt sokan gondolnák, értesült a Business Insider. A klasszikus piramis módszerrel évtizedeken át ügyesen operáló „alapkezelő” összesen

40 ezer ügyfelét verte át, és több tízmilliárd dolláros tartozást halmozott fel, mielőtt 2009-ben feladta magát.

Madoff gyors eljárást követően ugyan 150 éves börtönbüntetést kapott, de az áldozatok még a kártalanításukra létrejött alaptól sem várhatnak sok jót.

Bernie Madoff 2009-ben Forrás: AFP/2009 Getty Images/Mario Tama

A Richard Breedan vezette befektetővédelmi alap a mai napig nem kártalanította az ügyfeleket abból a pénzből, amit Madoff egyik korábbi üzlettársától lefoglaltak, holott már 2012-re kárenyhítést ígértek.

A történet legbizarrabb része, hogy Breedan korábban a tőzsdefelügyelet egyik vezetője volt, és a Madoff-ügy kapcsán saját magának már át is utaltatott 38 ezer dollár ügyintézési díjat, holott az áldozatok még egy centet sem láttak.

Most égre-földre esküdözik, hogy a károsultak egy része idén már valamicskét viszontláthat az elveszett pénzéből, és állítólag nem rajta múlik, hogy a bíróság ilyen lassan dolgozik a zár alá vett ingatlanok kapcsán.

Az ügy már csak azért is furcsa, mert a károsultak két másik alapja már fizetett egy kisebb részletet a befektetett összegek után.

Eközben Bernie-re pénzügyi guruként tekintenek a börtönben, ahol dollármilliárdokat meglovasító, „sikeres” fehérgalléros bűnözőként komoly tekintélyt vívott ki magának.

Állítólag a börtönkantin vezetését bízták rá, és tengernyi szabad idejében pénzügyi befektetési tanácsokat osztogat a fogvatartottaknak, és hetente fogadja ügyvédeit.

Az egykori alapkezelő állítólag sokat olvas, különösen a saját magáról szóló cikkeket tanulmányozza aprólékos figyelemmel.

Bernard Madoff életét megfilmesítették: Barry Levinson rendező, Richard Plepler, Michelle Pfeiffer, Robert De Niro, Jane Rosenthal és Len Amato a „The Wizard Of Lies” című film New York-i premierjén május 11-én Forrás: AFP/2017 Getty Images/Dimitrios Kambouris

Madoff a károsultakat évtizedeken át úgy verte át, hogy nagy kamatot fizetett a befektetéseik után, és – mivel mindig mindenkinek időben fizetett – a Wall Street egyik kedvenc alapkezelője lett.

Dőltek hozzá az új ügyfelek, főleg a felső tízezerből, a kamatokat azonban egy idő után már csak az új befizetésekből tudta folyósítani, míg a végén összedőlt a piramis.

Életéről nemrég film készült Robert de Niro és Michelle Pfeiffer főszereplésével Hazugságok varázslója (Wizard of Lies) címmel.