Magyarország is felkerült az új selyemút térképére

PAGEO konferencia
PAGEO konferencia 2017.05.23.
Vágólapra másolva!
A magyar jegybank is keresi a kínai új selyemút, vagyis az "Egy övezet, egy út" kezdeményezésben rejlő együttműködési lehetőségeket - mondta Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Kína és a kelet-közép-európai térség közötti együttműködéssel foglalkozó tegnapi tanácskozáson.
Vágólapra másolva!

Palotai Dániel kiemelte, hogy a kínai deviza, a renminbi nemzetközi használatának támogatása érdekében a kínai jegybank számos devizacsere-megállapodást kötött külföldi jegybankokkal. Az Európai Unióban többek között a brit jegybank, az Európai Központi Bank (EKB) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is a kínai jegybankpartnerévé vált 2013 óta.


Európa számára fontos a szakpolitikai együttműködés Kínával, ennek keretében 2012 óta 16 kelet-közép-európai ország, köztük Magyarország igyekszik szorosabbra fűzni a gazdasági és kulturális kapcsolatait Kínával - emlékeztetett Palotai Dániel. Ebben kiemelt szerepet kap majd az infrastrukturális együttműködés, így például a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítése - jegyezte meg.


A kétoldalú kereskedelmi együttműködésen túl a pénzügyek területén is bővíteni kívánják a kooperációt. Emellett a kínai cégek jelentősen növelni kívánják befektetéseiket a kelet-közép-európai térségben, és a Kínában történő beruházások is nagyszerű lehetőségeket jelentenek a magyar cégek számára - mutatott rá az ügyvezető igazgató.

Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója Forrás: Aradi Barna


Kiemelte, hogy Kína kötvénypiaca a harmadik legnagyobb a világon, és a távol-keleti nagyhatalom rendelkezik a világ hetedik legjelentősebb állampapír-piacával.

Csizmadia Norbert, a PAGEO alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: a PAGEO kutatóintézet, amelynek fókuszában Kelet-Ázsia áll, most munkájának elismeréseként 64. tagként bekerült a Kínai Társadalomtudományi Akadémia által összefogott közép-kelet-európai kutatóintézetekből álló 16+1 kutatóbázis hálózatába.

A PAGEO kutatóműhelye eddig több könyvet, több száz tanulmányt jelentetett meg, a Magyar Geopolitika (HUG) című elemzéskötete negyedévente jelenik meg magyar és angol nyelven.

Az Egy övezet- egy út gazdasági és kulturális fejlesztéséért intézet (EUOBOR) a kínai-európai gazdasági kapcsolatokért kifejtett kutatói munka elismeréseként európai-kínai gazdaságkutatási díjban részesítette a Pallas Athéné Geopolitikai Kutatóintézetet.

Csou Hszin-csian, Kína budapesti nagykövetségének gazdasági és kereskedelmi attaséja, Csizmadia Norbert, a PAGEO kuratóriumának ügyvezető igazgatója és Bendarzsevszkij Anton, a PAGEO kutatási igazgatója Forrás: Aradi Barna

A régi selyemút felújítását 2013-ban jelentette be Hszi Csin-ping kínai elnök, aki több száz milliárd dllár értékű infrastrukturális fejlesztést ígér 64 ország részvételével három szárazföldi és egy tengeri út felújításával és kialakításával kapcsolatban.