Válság előtti szinten a magyar munkanélküliség

közmunka
Nyíregyháza, 2014. július 7. Egy közfoglalkoztatott fiatalember turisták által hátrahagyott szemetet szed Nyíregyházán, a sóstói erdőben 2014. július 7-én. A Nyírségi Erdészeti (Nyírerdő) Zrt. foglalkoztatásában 815-en dolgoznak szeptemberig a közfoglalkoztatási programban az északkelet-magyarországi állami tulajdonú erdőkben. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Három fő területen fogalmazott meg gazdaságpolitikai javaslatokat Magyarországnak az Európai Bizottság. Elismerték viszont a munkanélküliség visszaszorítását.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság gazdaságpolitikai ajánlásában arról írt,

Magyarországon a munkanélküliség visszatért a válság előtti szintre,

a foglalkoztatottság pedig történelmi csúcsot ért el, köszönhetően részben a közmunkaprogramnak.

Kiemelték viszont, hogy a gazdasági bővülés és a versenyképesség javítása érdekében reformokra lenne szükség, főleg az oktatás és az egészségügy területén.

Egy közfoglalkoztatott turisták által hátrahagyott szemetet szed Nyíregyházán Forrás: MTI/Balázs Attila

Az Európai Bizottság szerint ugyanakkor mérsékelni kellene az

alacsony keresetűek adóterheit,

és érdemes lenne egyszerűsíteni az adószerkezetet. Mint írták, a közbeszerzésekben az átláthatóságra, illetve a versenyhelyzet fokozására kellene nagyobb hangsúlyoz fektetni, hogy visszaszorítható legyen a korrupció.

Kifejtették, a járulékok csökkentésével mérséklődtek az adóterhek, kivéve a gyermektelenek körében. A bizottság felhívta a figyelmet arra is, Magyarországon kiszámíthatóbb szabályozási környezetre lenne szükség, és fokozni kellene az átláthatósági versenyt.

Érkezik a friss beton a Dóczy Lakópark építésén. A debreceni Hunép Universal cégcsoport saját beruházásban és kivitelezéssel építi a lakóparkot Forrás: MTI/Oláh Tibor

Kevés a magánberuházás és alacsony a termelékenység, ez pedig visszafogja az ország gazdasági növekedését – állapította meg az EB. A szabályozási jellegű korlátok akadályozzák a piaci dinamikát, a beruházásokat, és bizonytalanságot okoznak a befektetők körében. Ráadásul a korrupció veszélye is magas, ami visszaveti az üzleti környezetet.

Külön írtak a közmunkaprogramról, mellyel kapcsolatban megemlítették: a hátrányos helyzetűek részvételét is növelniük kell, hogy a résztvevőket minél könnyebben visszavezessék a munkaerőpiacra.