Így gyűri maga alá a Facebook az egész világot

facebook logo
A Facebook is egyedi tartalmat akar adni felhasználóinak
Vágólapra másolva!
A Facebook havi felhasználóinak száma 2017 első negyedévében megközelítette a kétmilliárdos álomhatárt. Úgy tűnik, hogy a közösségi oldal nem lassít, egyes jóslatok szerint pár évtizeden belül a föld jelenlegi teljes lakosságával azonos mennyiségű ember használhatja majd a felületet.
Vágólapra másolva!

A Facebook továbbra sem lassít, bámulatos ütemben bővül felhasználóinak száma, amivel a világ legnagyobb közösségi oldalának számít. A cég 2017. évi első negyedéves jelentéséből kiderül, hogy a havi felhasználók száma 1,94 milliárd fő, ami

a Föld teljes lakosságának negyede.

Ez azt is jelenti – az eddigi növekedési ütemet figyelembe véve –, hogy májusban a cég minden bizonnyal már átlépte a kétmilliárdos álomhatárt, igaz ez csak a második negyedéves jelentésből fog ténylegesen kiderülni.

Az Internet Live Stats szerint jelenleg 3,64 milliárd ember használja az internetet, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy

a világhálón szörföző emberek 55 százaléka havonta facebookozik.

A Facebook 13 éves történelme során elképesztő ütemben növekedett, érdekesség, hogy a 2004-ben alapított cég tavaly több felhasználót szerzett (300 millió fő), mint amennyivel az internethasználók köre bővült (200 millió).

Nem lassít a közösségi oldal Forrás: Origo, Facebook

Azonban a Newsweek cikke rávilágít arra, hogy a 2 milliárd felhasználó közel sem jelenti a végállomást, sőt jóslatuk szerint a közösségi oldal forgalma 2048-ra elérheti a 7,6 milliárd embert, ami a bolygó jelenlegi népességének felel meg. Érdemes megemlíteni, hogy a Worldometers becslése szerint, a világ népessége 2048-ra kb. 9,5 milliárd fő lehet.

Pár évtizeden belül a Föld jelenlegi lakossága fenn lehet az oldalon Forrás: Newsweek, Origo

Ez azt jelenti, hogy három évtizeden belül

a Föld lakosságának 80 százaléka lehet fenn a Facebookon.

Az oldal jóslata a közösségi oldal eddigi növekedési ütemével számolt, azonban fontos megjegyezni, hogy sem a lehetséges technológiai fejlődést, sem a demográfiai változásokat nem veszi figyelembe.

Ettől függetlenül kijelenthető, hogy ha a Facebook jelenlegi (vagy ahhoz hasonló) ütemben bővül, akkor egyre nagyobb szerepet tölthet be az emberek életében, és

még dominánsabb tényező lehet az online térben.

Hogyan jutott el idáig a Facebook?

A közösségi oldal 2004-es indulását követően több oldal is óriási lehetőséget látott a cégben, de a Facebook sikeresen ellenállt – többek között a Yahoo 2006-os felvásárlási kísérletének. Ugyanebben az évben mutatkozott be a hírfolyam funkció, amely egyes szakértők szerint a siker igazi kulcsa lett.

2007-ben a Microsoft befektetőként jelent meg a cégben, akkori 900 millió dolláros tőkeinjekciójuk ma már 15 milliárd dollárt ér.

Az oldal először 2009-ben termelt profitot, ennek köszönhetően megkezdődhettek a felvásárlások.

A cég értékét 2010-ben 41 milliárd dollárban határozták meg.

Mark Zuckerberg Forrás: AFP/Kay Nietfeld

Mark Zuckerberg

  • 2012-ben 1 milliárd dollárért megvette az Instagramot,
  • 2014-ben 22 milliárd dollárért a WhatsAppot,
  • valamint 2 milliárd dollárért a virtuális valósággal foglalkozó Oculust.

2016-ban debütált világszerte a Facebook Live funkciója, és úgy tűnik a cég nem fog leállni a folyamatos innovációkkal és akvizíciókkal.

Negyedéves értékelőjében Zuckerberg hangsúlyozta, hogy sok még a tennivaló,

és közösséget szeretnének építeni.

A vezető szerint a legfontosabb lépés az, hogy olyan helyekre is eljusson az internet, ahol jelenleg nincs vagy korlátozott a hozzáférés.

Illusztráció Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Ennek érdekében a Facebook csatlakozott az Internet.org mozgalomhoz,

amely küldetésének tekinti, hogy a világ elmaradott részét is csatlakoztassa a világhálóra.

Természetesen vannak olyanok, akik bírálják emiatt a Facebookot. A legfőbb érv Mark Zuckerberggel szemben, hogy amikor azt hangoztatja, hogy

az internet alapvető emberi jog,

akkor az alatt valójában a Facebookhoz való hozzáférést érti.