Megnőtt a vállalkozói kedv

Vágólapra másolva!
A tavalyi év végén 1 millió 697 ezer regisztrált vállalkozás volt Magyarországon, hatezerrel több az egy évvel korábbinál. A társas vállalkozások száma tovább csökkent, az önálló vállalkozók köre azonban nagyobb mértékben bővült, ennek következménye az emelkedés - írja szerdai számában a Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A nyilvántartásban szereplő önálló vállalkozók száma 2016 végén 1 millió 157 ezer volt, 2,4 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A társas vállalkozók száma 540,5 ezer volt, ami 20 ezres csökenés. A társas vállalkozások számának mérséklődése jogszabályi változásokkal magyarázható a KSH szerint: a 2014-ben hatályba lépett polgári törvénykönyv ugyanis kötelezővé tette a korlátolt felelősségű társaságok törzstőkéjének 3 millió forintra emelését - olvasható a lapban.

A vállalkozások fő tevékenység szerinti megoszlása az előző évhez hasonlóan alakult: 28 százalékuk mezőgazdaságban tevékenykedett, további jelentősebb ágazatok az ingatlanügyek (13,2 százalék), a kereskedelem (11,2 százalék), valamint a szakmai, tudományos tevékenység (10,9) százalék.

Az újonnan regisztrált vállalkozások száma 2016-ban 112 ezer volt, 5,8 százalékkal több mint 2015-ben. Mind a társas vállalkozások, mind az önálló vállalkozók száma emelkedett: 5,1, illetve 6 százalékkal - írja a Világgazdaság.