Kiszámítható pályán mozog a magyar gazdaság

Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én Budapesti Értéktőzsde
Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság az elmúlt negyedévekhez hasonlóan kiszámítható pályán mozog az Equilor szerint. A társaság jelentése alapján Magyarország növekedését elsősorban a növekvő uniós források táplálják. Az Equilor idén 3,4, jövőre 3,3 százalékos GDP növekedéssel számol, ami némileg alacsonyabb, mint az MNB és a kormány prognózisa.
Vágólapra másolva!

Az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése alapján a cég a kormánynál és az MNB-nél kisebb gazdasági növekedésre számít. A társaság

idén 3,4 százalékos, jövőre 3,3 százalékos GDP-bővülést vár.

Ezt azzal indokolták, hogy az uniós források lehívása elmaradhat a kormányzati várakozásoktól.

Az Equilor elemzői szerint rövid távon az eurózóna fellendülése felfelé húzza a magyar GDP-t, de a magyar mezőgazdaság idei teljesítménye lefelé viheti. Az infláció idén éves szinten 2,4 százalék lehet,

2018-ban tovább emelkedhet 2,8 százalékra.

Az Equilor Befektetési Zrt. makrogazdasági előrejelzései Forrás: Equilor

Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője elmondta, hogy az év végéig a Magyar Nemzeti Bank fenntarthatja a laza monetáris kondíciókat, és az alapkamat maradhat a mostani 0,9 százalékon.

Az elemző szerint az uniós források beáramlása folyamatos forintkeresletet idéz elő, emiatt az euró/forint árfolyamában nem várható jelentős elmozdulás, jövő év végéig

a forint az euróhoz képest a 303-318 forint/euró sávban mozoghat.

Szántó András, az Equilor lakossági üzletág igazgatója szerint a hazai gazdasági helyzet kedvező, az államháztartási hiány 3 százalék alatt lesz idén és 2018-ban is.

Az államadósság tovább csökken, idén a GDP-hez mérten 73,1 százalékra,

jövő év végére 71,9 százalékra mérséklődik.

Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az Equilor elemzése szerint a magyar tőzsdei vállalatok is profitálnak a gazdasági növekedés beindulásából, melyet jelenleg még korlátozott infláció jellemez.

Az elmúlt napokban új csúcsokra lendült a BUX index, és a rövid távú kilátások is pozitívak.

Érdekesség, hogy a magyar jegybank folytatja a laza monetáris politikát, miközben az Egyesült Államokban már elkezdték emelni az irányadó kamatot, és az Európai Központi Bank (EKB) is jelzést adott a jövőre várható monetáris szigorításra.

Az elemzők hangsúlyozták, hogy

a fejlett országokban is 2 százalék körül lesz a gazdasági növekedés.

Ahhoz, hogy Magyarország komolyabban felzárkózzon ezen államokhoz, tartósan 4-5 százalékos GDP-növekedésre lenne szükség.