Elemzők a GDP alakulásáról

Vágólapra másolva!
Hasonló, bár valamivel négy százalék alatti gazdasági növekedést prognosztizálnak elemzők: a K&H Bank elemzése szerint 3,7 százalékkal növekedhet idén a gazdaság, míg a Takarékbank elemzésében azt írja, az éves átlagos növekedési előrejelzését, a részletes adatoktól függően 4 százalék közelébe módosítja 3,6 százalékról. 
Vágólapra másolva!

Takarékbank: Élvonalban a hazai GDP

Minden várakozást felülmúlva, 4,1%-kal nőtt a hazai GDP az első negyedévben, míg szezonálisan és munkanaphatással megtisztítva a növekedés 3,7% volt, így a hazai gazdaság növekedése ismét az EU élvonalába kerülhetett - írja kommentárjában Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A szakember szerint

a növekedést az építőipar és az ipar szárnyalása mellett a piaci szolgáltatások húzták.

Az elemzés megállapítja: az erős tavalyi második negyedéves bázis – és a kevesebb munkanap - miatt a második negyedévben kissé gyengülhet a dinamika, azonban az igen gyenge tavalyi harmadik és negyedik negyedév, valamint az év közben tovább gyorsuló beruházások és fogyasztás hatására az év második felében 4% fölé gyorsulhat a növekedés, így

az éves átlagos növekedési előrejelzésüket – a később megjelenő részletes adatoktól függően – 4% közelébe módosítják 3,6%-ról.

Suppan Gergely elemzése szerint az idei évben a növekedést érdemben húzzák a beruházások, amit a lakás- és irodaépítési boom, a Mercedes, az Audi és más feldolgozóipari beruházások, a felfutó állami és EU által támogatott beruházások is élénkítenek, ezek hatása az év második felében jelentkezhet, de áthúzódik a következő évre is. A fogyasztás az erősödő reálbér növekedés, a foglalkoztatás növekedése, a háztartások óvatossági megtakarításainak csökkenése miatt tovább gyorsulhat az év hátralevő részében.

A külső konjunktúra szintén kedvező. Jövőre a növekedés kissé meghaladhatja a 4%-ot. A fogyasztás és a beruházások folytatódó növekedése mellett az új autóipari kapacitások üzembe helyezése is húzhatják a gazdaságot. A hazai gazdaság növekedése régiós szinten is kiemelkedő, csupán a román GDP nőtt 5,7%-kal, a szlovák GDP 3,1%-kal bővült, míg a cseh GDP növekedése – bőven meghaladva a várakozásokat – 2,9% volt.

K&H Bank: Megindult a magyar gazdaság

Az év első negyedévében 4,1 százalékkal nőtt a magyar GDP, ami a vártnál kedvezőbb eredmény. Igaz, a jelentős fejlődésre számítani lehetett a részben a bázishatás miatt. Az idén 3,7 százalék körüli növekedésre van kilátás többek között az uniós források miatt - ezt Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője írta a KSH jelentésére reagálva.

Németh hozzáteszi: első becslésről van szó, a pontos értékeléshez meg kell várni a részletes adatokat, mindenesetre a jelentős gyorsulásra számítani lehetett. Egyrészt a bázishatás miatt, tavaly ugyanis az első negyedévben mindössze 1,1 százalékos volt az éves szintű növekedés. Emellett az idén a gazdaság főszereplői közül az ipar közel 8 százalékos, az építőipar 25 százalékos termelésbővülést ért el az év első három hónapjában.

A szakember szerint az építőipari bővülésben az állami kiadások is szerepet játszanak, a múlt év végén jelentős kiadásokról döntött a kormány, ezek pedig már az építőipar és a GDP első negyedéves számaiban is megjelentek. Szintén

jelentősen hozzájárultak az idei első negyedéves növekedéshez a piaci szolgáltatások.

Németh Dávid azt is elmondta, hogy a pontosabb folyamatokat tükröző szezonálisan és naptárhatással kiigazított tisztított adatok szerint az idei első negyedévben 3,7 százalékkal nőtt a GDP, éves összevetésben, szemben az előző év utolsó negyedévében mért 1,9, illetve a múlt év első negyedévében elért 1,2 százalékos értékkel. A korrigált adatok szerint hasonló tempóra legutóbb 2014 végén és 2015 elején volt példa, akkor az uniós forrásokból finanszírozott fejlesztések 3,9 százalékos növekedést generáltak.

Mi lesz még az idén?

A kiskereskedelem és a lakosság fogyasztása is fontos kérdés a GDP alakulása szempontjából. „Az még kérdés, hogy a háztartások a növekvő jövedelmüknek mekkora részét fordították fogyasztásra.

Ugyanis a béremelkedésnek csak egy része kötött ki a kiskereskedelemben, feltehetően a többletnek egy része a szolgáltatásoknál jelent meg. Az viszont csak a részletes adatokból derül majd ki, hogy pontosan hogyan alakult a fogyasztás szerkezete, és az pontosan mennyivel járul hozzá az első negyedéves fejlődéshez" - tette hozzá a K&H elemzője.

Németh Dávid szerint a jelenlegi kilátások alapján - többek között az építőipari fellendülés, valamint az uniós forrásokon alapuló beruházásbővülés miatt -

3,7 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság.