Már a templomi perselypénzt is kártyával fizetik a svédek

svéd bankjegy
Samples of new Swedish bank notes are seen at a press conference in Stockholm on October 1, 2015. Thursday saw the biggest switch in bank notes and coins that Sweden has ever seen, with over 300 million old bank notes and two billion coins to be replaced by new currency designed to defeat counterfeits. The current 100 and 500 notes will be invalid after June 30, 2017. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / PONTUS LUNDAHL +++ SWEDEN OUT +++ / AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / PONTUS LUNDAHL
Vágólapra másolva!
Elsőként vezették be a bankjegyet a svédek 350 éve, és most övéké lehet elsőként a készpénz nélküli társadalom is. Ma már egyre több parókiának is kártyával vagy telefonra letöltött alkalmazások segítségével fizetik a svéd hívők a perselypénzt, sőt, a hajléktalanok „Fedél nélkül" jellegű újságját is telefonra letölthető appokkal segítik. Björn Ulvaeus, az ABBA alapítója szerint a készpénzmentes élet gördülékeny, neki csak a bevásárlókocsiba bedobandó érme hiányzik.
Vágólapra másolva!

A készpénzmentes gazdaság már a templomokat is elérte Svédországban, ahol

egyre több parókiában már a perselypénzt is mobilra letöltött alkalmazással vagy bankkártyával fizetik a hívők.

A templomok megpróbálnak a modern időkhöz alkalmazkodni, akárcsak a koldusok, akiknek a "Stockholm helyzete" című,

a magyar „Fedél nélkül" újságra hasonlító újságért is applikációkkal vagy kártyával adományoznak.

Egyre kevesebb a forgalomban lévő bankjegy. Forrás: AFP/Pontus Lundahl

A készpénzmentesség felé haladó Svédországban ma már csak 6,4 milliárd dollárnyi bankjegy és érme forog a gazdaságban, ami az euróövezet átlagának az egyharmadát sem éri el.

A sors fintora, hogy épp Svédországban vezették be először a bankjegyeket mintegy 350 évvel ezelőtt, most pedig itt térhetnek át először a készpénz-forgalom nélküli társadalomra.

2007 óta meredeken csökken a bankjegyek és pénzérmék használata Svédországban a svéd statisztikai hivatal adatait, melyeket a Bloomberg ismertetett.

Korábban Björn Ulvaeus, az ABBA alapítója is a készpénzmentesség mellett érvelt, sőt, az ABBA Múzeumba is már csak appok vagy kártyák segítségével lehet kifizetni a belépődíjat.

Az együttes egykori tagja szerint az életét készpénz használata nélkül éli, állítása szerint egyedül a szupermarketek bevásárlókocsijához szükséges érme hiányzik neki.

Björn Ulvaeus, az ABBA együttes alapítója Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Britta Pedersen

A bankkártyák teljes uralma ellen azonban többen is tiltakoznak. Érvként azt hozzák fel, hogy

az állam így gyakorlatilag teljesen átláthatja a magánemberek életvitelét. Az idősebbek körében pedig sokszor nehezen bevezethető az online világa.

Megfontolandó érv az is, hogy egy kibertámadás vagy áramszünet esetén komoly gondot okoz a készpénz hiánya.