Nőtt az önkéntes- és egészségpénztárak vagyon az elmúlt negyedévben

megtakarítás félre tett pénz
Small chest full of gold coins (savings).
Vágólapra másolva!
Nőtt az önkéntes nyugdíjpénztárak és az egészségpénztárak vagyona az elmúlt negyedévben, de aggasztóan visszaestek a munkáltatói befizetések az adóterhek növekedése miatt - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke.
Vágólapra másolva!

Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke

A növekedés a tagoknak köszönhető

Kravalik hozzátette, hogy elsősorban a pénztártagok befizetés-növekedésének köszönhető, hogy a

nyugdíjpénztárak vagyona az első negyedévben 8,5 százalékkal, 1187 milliárd forintra, az egészség- és önsegélyező pénztárak vagyona 6,4 százalékkal, 47 milliárd forintra nőtt.

A munkáltatói támogatások elmaradása komoly problémát okozhat

az öregedő társadalomban a fiatalok alacsony megtakarítási hajlandóságát is figyelembe véve.

Az egészség- és önsegélyező pénztáraknál a tagok által fizetett egyéni tagdíj jelentősen, 50,57 százalékkal, 3,482 milliárd forintra nőtt az első három hónapban a tavalyihoz képest, a nyugdíjpénztáraknál ez a növekedés 11,4 százalékos volt, 16,3 milliárd forintra.

Magasabbak az adókulcsok is

A szövetség elnöke felidézte, hogy idén változtak a pénztárak adóterhei, az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztáraké a SZÉP-kártyával szemben 9,44 százalékponttal magasabbak, 43,66 százalékos adókulccsal adóznak, míg tavaly 34,22 százalékkal adózott mindegyik. Kravalik Gábor szerint az egészségpénztáraknál egyre inkább eltolódik a hangsúly a tagi befizetések irányába.

Az elnök szerint jövőre javulni fog a helyzet, a járulékkedvezmény miatt a pénztárak adóterhe várhatóan 41,3 százalékra csökken, így mérséklődik a SZÉP-kártyával szembeni hátrányuk.

A férfiak 20 százalékkal többet takarítanak meg

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetség adatai szerint a férfiak átlagosan 20 százalékkal nagyobb megtakarítással bírnak, az átlagos vagyon szektoriálisan 1,1 millió forint, bár a két nem hasonló aránnyal vesz részt a rendszerben. Az elnök szerint a befizetések növekedése mutatja a bizalmat a kasszákban, ugyanakkor a tagok folyamatosan feszegetik az anyagi teljesítőképességük határait, munkáltatói segítség nélkül lépéshátrányban vannak.

Nőtt az önkéntes és az egészségpénztárak vagyona Forrás: Photononstop/Photononstop/Charlie Abad

A 47 éveseknek átlag egymillió forintos megtakarítása van

A szövetség adatai szerint az egy főre eső átlagos vagyon 24 éves korban lépi át a 100 ezer forintos határt,

a 33 évesek átlagos megtakarítása 500 ezer forint feletti, 40 év felett már 800 ezer az egyéni számla átlagos egyenlege, míg a 47 éves korcsoportnál átlépi a milliós határt is az átlagos megtakarítás.

Kravalik Gábor szerint a ma is aktív megtakarítókat is visszaveti a munkáltatói segítség elmaradása, minden korosztály számára kulcsfontosságú a munkáltatók aktív szerepvállalása.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetség az önkéntes nyugdíjpénztárakat taglétszámban és vagyonban is 90 százalék körüli arányban képviseli, az egészségpénztárakat mintegy 80százalékban, a szövetség idén további bővülést vár - mondta Kravalik Gábor.