Csak néhány nap van, hogy büntetés nélkül jusson az agrártámogatáshoz

kishantos, földbérlők, földbérlet, földszerződés, ökofarm, greenpeace, traktor, szántás
Kishantos, 2014. április 12. Munkagép a Fejér megyei Kishantoson 2014. április 12-én, miután az állami földpályázaton nyertes új bérlők elkezdték beszántani a korábbi - földpályázatokon vesztes - bérlő, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. által ősszel és tavasszal elvetett növényeket. MTI Fotó: Koppan Viktor
Vágólapra másolva!
Ebben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hatszáz falugazdásza áll ingyenesen a magyar gazdálkodók rendelkezésére. A kedd éjfélig beadott 124 ezer kérelemből mintegy 96 ezernél vették igénybe falugazdászok segítségét. A tavalyi statisztikából kiindulva még legalább 50 ezer kérelem hiányzik, így az ügyfelek akár szombaton is felkereshetik a kamara falugazdászait – mondta az Origónak Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.
Vágólapra másolva!

Folyamatban van a legnagyobb gazdálkodói kört érintő egységes kérelem benyújtási időszaka. Mit lehet tudni a támogatási formáról?

A támogatási lehetőség mintegy 180 ezer gazdálkodót érint. Az egységes kérelem egyik legfontosabb eleme az úgynevezetett SAPS-támogatás, amit az új európai uniós költségvetési időszakban a zöldítési hozzájárulás egészít ki.

Ez utóbbit akkor kaphatják meg a gazdálkodók, ha eleget tesznek bizonyos környezet- és klímavédelmi előírásoknak.

Hogyan alakulnak idén a kérelem benyújtásához kapcsolódó határidők?

Április 7-én kezdődött az egységes kérelmek idei benyújtási időszaka, ennek keretében

a gazdák 41 jogcímen igényelhetnek közvetlen agrártámogatást, illetve bizonyos vidékfejlesztési kifizetéseket.

A kérelmek benyújtására 2017-ben is csak elektronikus úton, a Magyar Államkincstár erre létrehozott internetes felületén van mód. Ezt egyébként május 15-ig tehetik meg szankciómentesen, majd a benyújtott kérelmeket, illetve a kérelemben szereplő jogcímeket és támogatásokat késedelmi szankció nélkül május 31-ig lehet módosítani.

Azon jogcímek, amelyek a május 15-ig benyújtott kérelemben nem szerepelnek, már csak munkanaponként 1 százalékos szankcióval adhatók be.

Illusztráció Forrás: MTI/Koppan Viktor

Hogyan segíti a gazdálkodókat a folyamatban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyik legfontosabb feladata, hogy segítsen az egységes kérelmek beadásában. Ennek megfelelően NAK több mint hatszáz falugazdásza országszerte ingyen, személyesen segíti a gazdálkodókat a kérelmek beadásában. Kollégáim szakmailag felkészülten állnak a gazdálkodók rendelkezésére a kérelmek kitöltésében, beadásában valamint a későbbi fázisokban is.

A NAK a tapasztalatok szerint évente mintegy 130 ezer gazdálkodó egységes kérelmének benyújtását intézi, az összes kérelmek nagyjából 70-80 százalékában működik közre.

Büszke vagyok arra, hogy kollégáim tavaly mintegy 150 milliárd forint közvetlen támogatás igénylésében segítették a magyar gazdákat.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke Forrás: Andó Patrik

Hogyan áll most az egységes kérelmek beadásának folyamata a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tapasztalata szerint?

A kedd éjfélig beadott kérelmek száma megközelítette a 124 ezret,

ebből mintegy 96 ezer kérelem beadásánál segített a kamara falugazdász-hálózata. A nagy rohamra jellemző, hogy volt olyan nap, amikor mintegy 6 ezer kérelmet adtak be a falugazdászok. Tavaly a szankciós időszakot is figyelembe véve összesen 177 ezer kérelem érkezett a gazdálkodóktól, tehát idén még legalább 50 ezer kérelemmel számolhatunk.

Mit javasol a későn ébredőknek, mit tegyenek, hogy ne maradjanak le?

Természetesen még most sem késő időpontot egyeztetni a falugazdászokkal, akiknek elérhetőségei megtalálhatók a NAK internetes portálján. A gyorsabb ügyintézés érdekében

a személyes találkozóra tagjainknak érdemes a benyújtáshoz szükséges dokumentumokat és – akiknek van – a kártya alapú őstermelői, vagy új kamarai igazolványukat is magukkal vinniük.

Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy közös őstermelői kártya esetében a kártyán szereplő őstermelők közül mindenki kizárólag a saját nevében járhat el az egységes kérelem benyújtásakor. Célszerű, hogy az agrártámogatások igénylésekor az igénylő ügyfél személyesen járjon el, és kérjen segítséget az elektronikus ügyintézésben a NAK munkatársaitól.

Továbbá a Kamara technikai segítséggel, informatikai eszközökkel is rendelkezésre áll, ami hagyományosan a kisebb gazdálkodók számára nagyon fontos az internetes benyújtásnál. Fontos még egyszer megjegyezni, hogy a falugazdászok szombaton is várják a gazdálkodókat.