Különleges idők várnak a nyersanyagokra

Olaj dollár olajkút
Vágólapra másolva!
Noha a nyersanyagárak általában emelkedést produkálnak, amikor az amerikai jegybank kamatemelési ciklusban van, napjainkban a helyzet kissé bonyolultabb – mondják a Goldman Sachs elemzői. A múlt ezúttal talán nem ismétli önmagát.
Vágólapra másolva!

Az általános történelmi tapasztalat az, hogy a nyersanyagok akkor teljesítenek a legjobban, amikor az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatot emel – idézi a CNBC a Goldman véleményét. Ez egyébként könnyen belátható, mivel a Fed általában akkor szigorít, amikor úgy érzi, a gazdaság kezd túlhevülni. Az erős aggregált kereslet, az emelkedő bérek, valamint az izmosodó infláció pedig éppen olyan tényezők, amelyek egyaránt segítik a nyersanyagárakat.

A banknál azt is hozzáteszik, hogy a kínai kamatok emelkedése szintén egybe szokott esni a nyersanyagárak felívelésével. Éppen ezért

a Goldman felülsúlyozza a nyersanyagokat, és arra számít, hogy azok igen erős teljesítményt mutatnak majd a következő évben,

ahogy a Fed kamatot emel, az amerikai munkaerőpiac pedig közel kerül a teljes foglalkoztatottsághoz.

Bizonytalan optimizmus

Mindazonáltal a banknál fölvázoltak három olyan kockázati tényezőt is, amely megfúrhatja ezt az optimista várakozást. Először is

a technológiai változások, illetve az amerikai palaolaj-kitermelés alapvető hatást gyakorolhat a nyersanyagárakra.

Megjegyzik, míg a hagyományos olajpiacon időre van szükség a kitermelés talpra állásához, a palaolaj esetében sokkal gyorsabb reakciót tapasztalhatunk. Ez pedig jelentősen megnöveli az olajkínálat rugalmasságát, ami akár alacsonyabb nyersanyagpiaci hozamokhoz is vezethet, összevetve a korábbi tapasztalatokkal. Ez pedig még akkor is igaz lehet, ha a kereslet bővül.

A réz árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

A második kockázatot a kínai hátszél gyengülése jelentheti. Az elemzők példaként említik, hogy Kína rézkereslete, amely 1990 és 2015 között 660 ezer tonnáról 10,2 millió tonnára bővült, összesen 90 százalékát adja a teljes globális keresletnövekedésnek. Mivel pedig a Goldman szerint Kína egyre gyengébb keresletet mutat majd az ipari fémek iránt, ezzel jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a nyersanyagárak nyomottak maradjanak, szemben a történelmi tapasztalattal.

A kamatemelés kockázata

Végül pedig a Fed kamatemelési ciklusa önmagában is kockázatot jelenthet. A banknál megjegyzik ugyanis, hogy

a jelenlegi szigorítási ütem sokkal lassabb, mint a korábbiak voltak,

amikor az amerikai és a globális gazdaság talpra állást mutatott.

Miközben a Goldman közgazdászai úgy számolnak, hogy idén három, majd 2018-ig újabb négy kamatemelést hajt végre a Fed, a korábbiaktól eltérő ütem mégis azt jelentheti, hogy a történelmi tapasztalatokhoz képest másként reagálhatnak a nyersanyagárak a szigorításokra.