2050-re megállhat az ázsiai népességnövekedés

Idős japán férfi, ázsiai bácsi
Vágólapra másolva!
Pesszimista előrejelzést adott ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az ázsiai kontinenssel kapcsolatban. A következő évtizedekben a lakosság jelentős része el fog öregedni, ami miatt emberek százmillió eshetnek ki a munkaerőpiacról. A nyugdíjasok eltartása mellett óriási probléma lehet a gazdaság teljesítményének visszaesése is.
Vágólapra másolva!

Hatalmas bajt jelenthet Ázsia elöregedése, írja legújabb elemzésében a Nemzetközi Valutaalap. A probléma az, hogy a világ legnagyobb munkaerőpiacáról néhány évtizeden belül

több száz millióan fognak kiöregedni.

Az elöregedő társadalom már ismerős probléma Európában és az Egyesült Államokban. Az ázsiai jelenség azonban sokkal nagyobb mértéket fog ölteni, ráadásul nehezebb lesz a kontinens országainak gazdaságilag reagálni.

A szervezet előrejelzése szerint

2050-ben meg fog állni Ázsia népességének növekedése,

ráadásul a munkaképes lakosság aránya már elérte csúcsát a kontinensen. Ez azt jelenti, hogy a 65 év felettiek aránya várhatóan két és félszeresére fog ugrani 2050-re, és ez az arány még nagyobb lehet Kelet-Ázsiában.

A 65 éves vagy annál idősebb népesség várható aránya a munkakorú népességgel szemben Forrás: Origo, IMF

Ennyi embert eltartása óriási kihívást jelent, ráadásul a helyi átlagjövedelmek jóval alacsonyabbak, mint a nyugati társadalmakban.

Bár az ázsiai országok gazdaságai jelentős ütemben gyarapodnak, félő, hogy

a növekedés mértéke még így sem elég nagy ahhoz, hogy az elöregedő réteg finanszírozható legyen.

Emiatt már most reagálni kellene az ázsiai nemzeteknek strukturális reformokkal, ha el akarják kerülni az öregek elszegényedését.

Megoldást jelenthetnek az új munkaerő-piaci szabályozások, megtakarítási programokat kellene bevezetni, de a nyugdíjrendszer megújítása is elkerülhetetlennek tűnik. A bevándorlás is megoldás lehet – írja a Bloomberg.

Idős japán férfiak Forrás: AFP

Ráadásul a több száz milliós, munkapiacról kieső létszám a gazdasági növekedésre is kihathat. Az IMF becslése szerint a következő három évtizedben

a japán gazdaság emiatt 1 százalékkal lassíthat,

de 0,5-0,75 százalék közötti visszaesést eredményezhet Kínában, Hongkongban, Dél-Koreában és Thaiföldön.

Nem mindenhol várható ekkora csökkenés, Indiában és Indonéziában 0,1 százalékkal foghatja vissza a gazdasági növekedést a munkaképes szféra lemorzsolódása.

Ez összességében a nemzetek gazdaságának stagnálásához vezethet, az IMF szerint

ez a reálkamatok csökkentését is eredményezheti.

A Valutaalap megjegyzi, hogy nem csak az elöregedő társadalom a kontinens egyetlen hosszú távú problémája, meg kell találni a megoldást a termelékenység növelésére is. Ezt a kereskedelem még nyitottabbá tételével, valamint a kutatás és fejlesztés támogatásával lehetne elősegíteni.