Meghosszabbítják az elektromos autók vásárlásának támogatását

byd elektromos busz gyár átadó Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
Nem fogyott el az elektromos autók támogatására szánt tavalyi kétmilliárdos keret, ezért meghosszabbítják a pályázati időt és további három milliárd forinttal bővítik azt - mondta Nikoletti Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára az Országgyűlés gazdasági bizottsága közlekedési albizottságának ülésén.
Vágólapra másolva!

Eddig 228 pályázat érkezett a támogatásra

Az elektromobilitás elterjesztését segítő Jedlik Ányos tervről adott tájékoztatójában a helyettes államtitkár elmondta, hogy tavaly októberben írták ki a pályázatot az elektromos gépkocsik beszerzésére, eddig 228 pályázat érkezett be, 167 kiadott támogatói okirat született, és 212 esetben már megítélték a támogatást. Hozzátette, hogy a

2+3 milliárd forintos keret 3500 autó beszerzésének támogatására elég.

A kormány 2015 júliusában fogadta el a Jedlik Ányos tervet. Az eddig megvalósult intézkedésekről a helyettes államtitkár el mondta, hogy 2015. augusztus 1-jén hatályba lépett a zöld rendszám bevezetéséről szóló rendelkezés,

az elektromos autók után nem kell regisztrációs adót, cégautóadót és gépjárműadót fizetni, valamint nincs forgalomba helyezési illeték.

Minden pályázó önkormányzat megkapta a támogatást

Az önkormányzatoknak 2016 szeptemberében pályázatot írtak ki

elektromos töltőállomások telepítésére, 75 pályázat érkezett be 409 töltőpontra, minden jelentkező támogatást kapott - jelezte a helyettes államtitkár.

Byd elektromos busz Fotó: Polyák Attila - Origo

20 elektromos buszt vásárolt a BKV

Nikoletti Antal felidézte azt is, hogy a BKV vásárolt 20, tisztán elektromos meghajtású autóbuszt, illetve van egy kommunális hulladékszállítási projekt, ahol a szállítást elektromos meghajtású járművekkel végzik majd, és ha sikeres, tovább tudják bővíteni a programot.

Az országban 836 tisztán elektromos autó van

A helyettes államtitkár kitért arra, hogy a visegrádi négyeket összehasonlítva Magyarország az élen áll, az országban 836 tisztán elektromos személygépkocsi van regisztrálva, és a tavaly kiírt pályázat ezt a számot még körülbelül 300-zal növeli.

Csehországban 790, Lengyelországban 370, Szlovákiában pedig 340 tisztán elektromos meghajtású jármű van üzemben. A regisztrált elektromos töltőállomások száma viszont 205 Magyarországon, míg Lengyelországban 325, Csehországban 450, Szlovákiában pedig 440. Hozzátette ugyanakkor, hogy a folyamatban lévő, illetve a tervezett intézkedések segítik majd a belföldi töltőállomások elterjedését.

Év vége előtt beterjesztik az elektromobilitási törvényt

A helyettes államtitkár elmondta azt is, hogy készül a kormányrendelet az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának bevezetéséről, és a nemzetgazdasági tárca még az év vége előtt beterjeszti az elektromobilitási törvényt, amely az elektromobilitással összefüggő minden témakört összefog majd.

A további tervekkel kapcsolatban kiemelte egyebek mellett az elektromos töltőberendezések telepítését megyei jogú városokba és kiemelt turisztikai helyszínekre, valamint az elektromobilitással összefüggő társadalmi tudatformálást.