A guru belevásárolt és az egekbe lökte az Apple-t

Warren Buffett
WASHINGTON, DC - OCTOBER 15: Warren Buffett performs onstage at FORTUNE Most Powerful Women Summit on October 15, 2013 in Washington, DC. Paul Morigi/Getty Images for FORTUNE/AFP
Vágólapra másolva!
Az Apple piaci értéke hétfőn először lépte át a 800 milliárd dollárt, ahogy a részvényei tovább erősödtek. Kiderült ugyanis, hogy Warren Buffett közel 20 milliárd dollárra növelte érdekeltségét a vállalatban.
Vágólapra másolva!

A milliárdos befektetési guru cége, a Berkshire Hathaway március 31-ig 19,2 milliárd dollárra növelte érdekeltségét az Apple-ben. Ezzel pedig a technológiai óriás immáron a Berkshire második legfontosabb papírjává lépett elő. December végén a cég még csak 7,1 milliárdnyi Apple részvényt birtokolt – írja a MarketWatch.

A március 31-i záróárral számolva,

a Berkshire mintegy 133,65 millió Apple részvényt tartott, ami a teljes piacon lévő állomány 2,6 százaléka.

Ez pedig azt is jelenti, hogy a FactSet adatai szerint Warren Buffett cége a negyedik legnagyobb Apple részvényesnek számított.

Megdöntött csúcsok

Miután a Berkshire beszámolója nyilvánosságra került, az Apple árfolyama 3,2 százalékkal mindenkori napon belüli csúcsra, 153,70 dollárra emelkedett. Ezen az áron, a március végi 5,21 milliárd piacon lévő részvénnyel számolva, a vállalat értékeltsége elérte a 801,37 milliárd dollárt.

Az iPhone gyártójának papírja végül 2,7 százalékos pluszban zárt, ami 797,72 milliárdos értéket jelent, de ezzel

még mindig messze a legnagyobb piaci értékkel bíró amerikai társaságnak számít.

Mögötte áll a Google anyacége, az Alphabet 659,96 milliárddal, majd a Microsoft 532,25 milliárddal, valamint az Amazon 453,62 milliárddal.

Az Apple részvényének idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Az Apple részvénye egyébként igen látványos teljesítményt produkál idén. Hétfőn az egymást követő második kereskedési napon ért el új csúcsot, de idén ez már a 17. ilyen alkalom volt. Az első negyedévben pedig már 24 százalékot izmosodott a részvény, ami a Dow Jones index 4,6 százalékához képest elég szép eredmény. Március 31. óta az Apple 6,5 százalékot, míg a Dow Jones 1,7 százalékot emelkedett.

Értékek és részvények

Ezzel párhuzamosan Warren Buffett hétfőn, egy interjúban közölte,

az iPhone egy rendkívül értékes termék,

amely olyannyira meg tudja ragadni a fogyasztókat, hogy azok rendre hajlandóak magasabb áron megvásárolni azt, szemben a versenytársak olcsóbb okostelefonjaival. Az Apple egyébként nemrégiben a vártnál jobb negyedéves profitról számolt be, azonban az iPhone eladások némileg kiábrándító képet mutattak.

Mindemellett a Berkshire befektetései között a legnagyobbnak a Wells Fargo számít 27,8 milliárd dollárral, majd az Apple-t a Coca-Cola követi a dobogón 16,6 milliárddal. Az IBM lett a negyedik 13,5 milliárddal, az ötödik helyet pedig az American Express szerezte meg 11,2 milliárddal.