A brexit sem rengette meg a brit milliárdosokat

David Yates' film "Harry Potter and the Half-Blood Prince" movie HORIZONTAL
Emma Watson as Hermione Granger, Daniel Radcliffe, right, as Harry Potter and Rupert Grint as Ron Weasley in Warner Bros. Pictures' "Harry Potter and the Half-Blood Prince" based on the book by Joan Rowling. Director David Yates. Photo courtesy of Karo Premiere.
Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia ezer leggazdagabb emberét nem túlságosan rengette meg a tavalyi brexitszavazás. Az általános aggodalmak ellenére ugyanis a csúcson állók vagyonai még tovább bővültek – derül ki a Sunday Times által összeállított listából.
Vágólapra másolva!

Az ezer leggazdagabb brit összesített vagyona tavaly 14 százalékkal, rekord szintre, 658 milliárd fontra bővült – írja a BBC. A lista élén Sri és Gopi Hinduja állnak 16,2 milliárd fonttal. Az ingatlanokban, egészségügyben, valamint olajban és gázban utazó testvérpár vagyona tavaly 3,2 milliárd fonttal emelkedett.

Ráadásul azzal, hogy a múlt évben

a brit milliárdosok száma 14 fővel bővült, és így 134 fővel új csúcsot ért el.

Miközben a szigetországban igen sokan aggódnak a brexit gazdasági hatásai miatt, úgy tűnik, a milliárdosok nyugodtan tették a dolgukat, és tovább keresték az újabb milliárdokat – hangsúlyozta Robert Watts, a lista összeállítója.

Kitartó vagyonok

Bár a szerkesztő arra számított, hogy az uniós tagságról szóló népszavazás enyhíteni fogja a gazdagok vagyongyarapodását, úgy látszik, egy nem következett be. Ennek egyik oka, hogy az emelkedő részvénypiac általában javítja a milliárdosok anyagi helyzetét, és június óta pontosan egy ilyen részvénypiaci erősödést láthatunk.

A FTSE 100 részvényindex teljesítménye Forrás: Investing.com

A listán egyébként

mindössze egyetlen szereplő veszített a vagyonából 2016-ban.

A Weston család 500 millió fontot bukott (ezzel 10,5 milliárddal zárta az évet), mivel az Associated British Foods, melyben 20,8 százalékos részesedéssel bírnak, részvényei gyengülést mutattak.

A legnagyobb erősödést az acélmágnás Lakshmi Mittal hozta össze, aki több mint 6 milliárd fontot keresett, és 13,23 milliárdos vagyonnal zárt. Mindazonáltal Mittal még így igen messze van a 2008-ban elért 27,7 milliárdos csúcsától, amely a lista történetében is rekordnak számított.

Sztárok a listán

Az összeállításban egyébként olyan ismert szereplők is találhatók, mint Zlatan Ibrahimovic, aki 110 millió fonttal a legjobb friss belépőnek számított a sportolók között, miután leigazolta a Manchester United. Helyet kapott még a listán Adele, aki a valaha volt leggazdagabb brit női énekesnek számít 125 millió fontos vagyonával, melyből tavaly 40 milliót keresett.

Adele a leggazdagabb brit énekesnő Forrás: AFP/2017 Getty Images/Christopher Polk

A Harry Potter filmek sztárjai sem maradtak le. Daniel Radcliffe, Emma Watson és Rupert Grint egyenként 78, 39, valamint 28 millió fonttal szerepeltek a leggazdagabbak között.

Növekvő változatosság

A teljes képet elnézve külön érdekes, hogy egyre nagyobb diverzitás tapasztalható a lista szereplői között.

Egyre több nő és egyre változatosabb etnikai hátterek jelentek meg a friss összeállításban, miközben a foglalkozások tekintetében is nőtt a változatosság.

A hedge fund menedzserek és magántőke befektetők mellett ugyanis olyanok is helyet kaptak, akik például háziállat tápokból vagy tojástermelésből gazdagodtak meg – tette hozzá Watts.

Tavaly egyébként 110 millió font kellett ahhoz, hogy valaki bekerüljön az ezer leggazdagabb brit közé, míg egy évvel korábban ehhez 103 millió is elég volt. A top 20 tagjai emellett összesen 191,77 milliárdos vagyonnal rendelkeztek, és együtt 35,18 milliárd fonttal erősödtek az elmúlt 12 hónapban.