Megtorpanhat a londoni City a brexit miatt

politics referenda Horizontal St Paul's Cathedral and buildings in City of London are seen under banks of cloud in central London on June 27, 2016. 
Britain began preparations to leave the European Union on Monday but said it would not be rushed into a qu
Gyűlnek a brexit-felhők London felett
Vágólapra másolva!
A Goldman Sachs bankcsoport vezetője szerint a londoni City pénzügyi központja valószínűleg nem épül le a brit uniós tagság megszűnése után, de fejlődése megtorpanhat, ha a Londonban honos pénzügyi szolgáltató vállalatok nem férnek hozzá maradéktalanul az európai piachoz.
Vágólapra másolva!

Több európai városban tartottak már terepszemlét

Lloyd Blankfein a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a Goldman Sachs, amely jelenleg 6500 alkalmazottat foglalkoztat londoni befektetési részlegénél, nem tud várni az utolsó pillanatig a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások eredményére, ezért már most vészterveken dolgozik.

Gyűlnek a felhők a brexit nyomán London felett Forrás: AFP/Ben Stansall

Blankfein nem bocsátkozott találgatásokba arról, hogy a Goldman Sachs, amely a JP Morgan után a második legnagyobb amerikai bankcsoport, hány munkahelyet telepítene át Londonból más pénzügyi központokba, de felfedte, hogy a cég már több európai várossal tárgyalt, és "számos helyszínen" vizsgálja irodahálózatának bővítési lehetőségeit.

A JP Morgan már korábban közölte, hogy fontolóra vette több száz londoni munkahely áttelepítését Dublinba, Frankfurtba és Luxemburgba.

Daniel Pinto, a JP Morgan befektetési üzletágának elnöke kijelentette, hogy a cégnek a brexit-tárgyalások lezárulásának másnapjától készen kell állnia a működésre az új körülmények között.

Jamie Dimon, a JP Morgan elnök-vezérigazgatója már a brit uniós tagságról tavaly júniusban tartott népszavazás előtt kijelentette, hogy a cég akár négyezer londoni munkahelye is veszélybe kerülhet.

Több tízezer munkahely sorsa kétséges

A JP Morgan londoni központjában jelenleg 16 ezren dolgoznak, de a ház csak az egyike a Cityben megtelepült óriási pénzügyi munkaadóknak.

A City pénzügyi szolgáltatási központja közvetlenül 350 ezer, közvetve ennél kétszer több alkalmazottat foglalkoztat - többet, mint ahányan a legfőbb kontinentális riválisnak tartott Frankfurtban összesen laknak.


Az utóbbi időben más nagy bankcsoportok is jelezték, hogy a brit EU-tagság megszűnése kapcsán terveket dolgoztak ki több száz vagy több ezer munkahely áttelepítésére Londonból más európai pénzügyi központokba.

A Deutsche Bank a minap szintén négyezer citybeli állás áttelepítését jelezte, ez a cég londoni alkalmazotti állományának a fele. A londoni pénzügyi szolgáltatók elsősorban attól tartanak, hogy a brit EU-tagság megszűnése után elveszíthetik az euróövezeti piacokra szóló szolgáltatásnyújtási engedélyeiket.

A Goldman Sachs vezérigazgatója az említett BBC-interjúban kijelentette, hogy a brexit-tárgyalásoknak nagyon nagy a tétje,


Blankfein szerint éppen ezért legalább "pár évnyi" időszakot kellene biztosítani a kilépési tárgyalások 2019 tavaszára tervezett lezárása után a majdani megállapodásban foglaltak gyakorlati megvalósítására. Ha ez az átmeneti időszak elmarad, akkor a Goldman Sachs és a többi hasonló méretű nagybank munkahelyek és tevékenységi körök áttelepítésére kényszerülhet Londonból.

Akár a 40-50 százalékos zuhanás is jöhet

A Goldman Sachs vezérigazgatója szerint nem valószínű, hogy a londoni City pénzügyi központja visszaszorulna, de fejlődése "lefulladhat" a brexit-folyamat miatt.

Londoni pénzügyi elemzők is borúlátóan ítélik meg a brexit várható hatásait a Cityre. Az Oliver Wyman globális vállalati tanácsadó cég modellszámításai szerint például a legrosszabb brexit-forgatókönyv esetén az EU-piachoz kötődő citybeli üzleti aktivitás 40-50 százalékkal zuhanna.

A ház szerint ennek szélsőértékhatása 38 milliárd font, ami 14 ezer milliárd forint bevételkieséssel és 75 ezer munkahely megszűnésével járhat a Cityben.