Felfüggesztette az MNB a BIF papírjainak tőzsdei kereskedését

Vágólapra másolva!
Az MNB péntektől felfüggesztette a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) részvényeinek tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó - a közgyűlés által elfogadott éves beszámoló hiányában - nem tette közzé határidőben a 2016-os pénzügyi évről készített éves jelentését.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank közlése szerint a feltárt jogsértés miatt 4 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezték a BIF Nyrt.-t.

A hasonló mulasztásban szintén vétkes KEG Közép-európai Gázterminál Nyrt.-t 8 millió forintra büntette a felügyelet.

A jegybank szerint a KEG részvények tőzsdei kereskedése - a 2015. pénzügyi évről készített éves jelentés hiánya miatt - már 2016. május 4-től szünetel. A KEG Nyrt. a közzétételi kötelezettségének a jegybanki felszólítás ellenére sem tett eleget. Az MNB ezért több alkalommal kért tájékoztatást a KEG Nyrt.-től arról, hogy milyen konkrét intézkedéseket tett, illetve kíván tenni a 2015. pénzügyi évről készített éves jelentésének közzététele érdekében.

Az MNB munkatársai a kibocsátó közgyűlésein is részt vettek, és - a tőzsdei kereskedésre elrendelt moratórium fenntartása mellett - célvizsgálat is folyik annak feltárására, hogy a KEG Nyrt. mulasztásáért a menedzsment valamely tagjának személyes felelőssége megállapítható-e.

Az MNB a tőzsdei kibocsátók felett gyakorolt folyamatos felügyelet keretében vizsgálta, hogy a tőkepiacról szóló törvény által előírt

április 30-i határidőig minden kibocsátó közzétette-e a tavalyi pénzügyi évről készített éves jelentését.

Folyamatosan elemzi és értékeli a rendelkezésére álló információkat, és az éves jelentésüket nem a tőkepiacról szóló törvény által előírt határidőben és tartalommal közzétevő kibocsátók vonatkozásában is megteszi a szükséges intézkedéseket.