Amerika legnagyobb önkormányzati csődjét jelentették be

Puerto Rico Teeters On Edge Of Massive Default > on June 30, 2015 in San Juan, Puerto Rico.
SAN JUAN, PUERTO RICO - JUNE 30: People use a Banco Popular ATM machine a day after Puerto Rican Governor Alejandro Garcia Padilla gave a televised speech regarding the governments $72 billion debt on June 30, 2015 in San Juan, Puerto Rico. The Governor said in his speech that the people will have to sacrifice and share in the responsibilities for pulling the island out of debt. (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Mintegy 123 milliárd dollár értékű kötvénytartozás és nyugdíjkötelezettség átütemezését kérte Puerto Rico kormányzója az amerikai szövetségi felügyeleti bizottságtól.
Vágólapra másolva!

Csődeljárást kért maga ellen Puerto Rico kormányzata, miután képtelen volt kezelni az államadósságot. Ricardo Roselló kormányzó szerdán bíróság által felügyelt adósság-átütemezést kért a fennálló 3800 milliárd dollárnyi adósság egy részére.

Ezzel az amerikai történelem legnagyobb arányú önkormányzati csődjét jelentette be.

A szövetségi felügyeleti bizottság – amelyet tavaly éppen a sziget adósságának és gazdasági válságának rendezésére hozott létre az amerikai kongresszus – azonnal jóváhagyta a kérelmet.

A Puerto Ricó-i törvényhozás épülete Forrás: Getty Images/2015 Getty Images/Joe Raedle

Ezzel egyúttal védelmet is nyújtanak a pénzükért jelentkező hitelezőkkel szemben. A védelem 120 napig tart, ezalatt meg kell kezdődnie az átütemezési folyamatnak.

A New York Times szerint az átütemezés mintegy 74 milliárd dollár kötvényadósságot és 49 milliárd dollár nyugdíjkötelezettséget érint.

Hogyan kötődik Puerto Rico az Egyesült Államokhoz?

Az 1952-es alkotmány értelmében a szigetország az Amerikai Egyesült Államok társult állama. Ezt azt jelenti, hogy az államfője az USA elnöke, jelenleg Donald Trump, de saját kormányzót választhatnak.


Szövetségi adót nem fizetnek, ezért nem vehetnek részt az amerikai elnökválasztásban, a kongresszusban pedig egyetlen, szavazati joggal nem rendelkező képviselőjük van.


Puerto Rico diplomáciai képviseletét, védelmét és szociális ellátását az Egyesült Államok biztosítja, fizetőeszköze a dollár.

A lap arról ír, hogy a bevatkozás segíthet ugyan a szigetországon, ám az azonnali hatások elkerülhetetlenek: az állami alkalmazottak le kell mondaniuk a nyugdíjról, leállnak az egészségügyi és infrastrukturális fejlesztések, és felerősödik az agyelszívás, azaz a szakemberek még nagyobb arányban vándorolnak az anyaországba.

A felügyeleti bizottság szerint

Puerto Rico az adósság miatt nem képes a közszolgáltatásokat biztosítani.

Az ország 2006 óta gazdasági válsággal küzd, amelyet a kormányok tovább súlyosbítottak azzal, hogy kölcsönökből fedezték a működési költségeket. Az utóbbi két évben próbálta a kabinet elérni, hogy Washington segítsen.

Egy férfi pénzt fel vesz fel egy automatából San Juanban, Puerto Rico fővárosában Forrás: Getty Images/2015 Getty Images/Joe Raedle

A New York Times hozzáteszi: a szigetország eset egyedi, de figyelmeztetést jelent több amerikai államnak és önkormányzatnak. Illinois és Philadelphia is olyan problémákkal küzd, mint a növekvő nyugdíjkiadások, csökkenő adóbevételek, összeomló infrastruktúra és romló hitelminősítések.